Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei, a declarat ieri ca in acest an pretul de pornire la vanzarea graului trebuie sa fie de 7.000 de lei vechi pe kilogram, aproape dublu fata de pretul de 3500-3700 de lei, cu care s-a vandut productia din 2006.

"Fac un apel catre producatori sa nu vanda sub aceste preturi. incepe recolta orzului si ne vom trezi cu oameni isteti care vor stabili pretul la orz. Prin urmare, recomandam un pret de pornire de 6.500 de lei vechi pe kilogramul de orz, de 7.000 de lei pe kilogramul de grau si de 9.000 de lei pe kilogramul de rapita", a explicat Matei potrivit NewsIn.

Producatorii agricoli prezenti la conferinta "Agricultor roman in piata europeana" au reactionat si au precizat ca doar piata poate stabili pretul de vanzare. Producatorii agricoli au propus o alta varianta, si anume ca Ministerul Agriculturii sa dea 2.000 de lei vechi pentru fiecare kilogram de grau sau de orz vandut.

"Chiar daca ni s-ar promite acesti bani, Ministerul Agriculturii s-ar putea sa zica, pe urma, ca nu are buget suficient si din aceasta cauza consideram ca este mai bine sa stabilim preturi fixe de pornire", a concluzionat Matei.

Cel mai greu an din ultimii 17 pentru agricultori

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu, a precizat ca agricultura romaneasca se confrunta cu cel mai greu an din ultimii 17, principalele probleme fiind absenta finantarilor si seceta. "Venim dupa un an plin de catastrofe- si ma refer la inundatii- si in 2007 ar fi trebuit sa intram in competitie pe piata europeana. in schimb ne confruntam cu lipsa totala a subventiilor si cu seceta, o adevarata tragedie, iar efectele se vor vedea la sfarsitul anului" a spus Radulescu.

Acesta a precizat ca vina este a guvernantilor, care nu au fost capabili sa elaboreze o politica agricola coerenta. "Toate politicile agricole de pana acum au fost pompieristice, de moment", a spus el. "Daca in SUA se stie pretul graului peste zece ani, la noi nu se stie nici peste o luna".

Potrivit lui Radulescu, in urma Conferintei Nationale a Agricultorilor de ieri se vor inainta Guvernului si Ministerului Agriculturii mai multe solicitari pentru gasirea unor solutii la problemele agriculturii. "Vom solicita elaborarea unor strategii nationale privind modernizarea sistemelor de irigatii si a metodelor de combatere a secetei prin impadurirea a cel putin doua milioane de hectare in urmatorii zece ani. De asemenea, vom solicita ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes, sa ia masuri pentru ca agricultorii sa beneficieze de subventii europene inca din acest an", a afirmat Radulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri