In acest an romanii vor tine "la ciorap" cu circa 48% mai multi bani in numerar decat anul trecut. Depozitele bancare se afla intr-o crestere anuala inconstanta, de 23% in 2005, majorare ce va inainta din ce in ce mai lent in anii ce vor urma: 19,5% in 2006, 16,5% in anul aderarii si 14% in 2008. In fine, vom pune banii tot mai mult in instrumente de investitii precum fondurile mutuale sau politele de viata, si vom pastra tot mai putin numerar in buzunare - acestea sunt prognozele unui studiu UniCredit realizat in colaborare cu Pioneer Investments si UniCredit Banca Mobiliare.
Desi romanii dau azi de peste doua ori mai multi bani pe gospodarie decat in anul 2000, in Romania nivelul bogatiei este cel mai redus din zona, conform studiului comparativ al UniCredit pentru opt tari din regiunea Europei Centrale si de Est (zona "Noua Europa") si 15 state membre ale Uniunii (UE-15).

Anul trecut, banii economisiti de un roman reprezentau numai 44% din capitalul acumulat de un cetatean bulgar si se situau la nivelul de 466 euro, reprezentand aproximativ 20% din media pe cap de locuitor a tarilor "Noii Europe" si doar 1% din media UE-15. ("Noua Europa" este considerata o regiune formata din opt tari: Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Turcia).

Desi pe ultimul loc, romanii tind sa castige si sa economiseasca sau sa investeasca intr-un ritm grabit, mai mare decat al altor tari. Astfel, bogatia romanului a inregistrat un ritm mediu anual de crestere de 36.3%, comparativ cu 10.3% in zona Noua Europa si doar 2.3% in zona UE ?15.

"Cresterea economica sustinuta inregistrata in Romania in ultimii ani, de 6,1% in medie in perioada 2000-2004, s-a reflectat intr-un ritm de crestere a acumularii financiare superior celorlalte tari (cu exceptia Turciei)", spune studiul.

Totusi, in Romania, averile au o pondere in Produsul Intern Brut (PIB) cu mult sub media din regiune. Ponderea in PIB a acumularii financiare brute a crescut de la 14% in 2000 la 17% in 2004, nivel sub media din regiune care a crescut in acelasi interval de la 45% la 52%. Totodata, in zona UE-15, nivelul acumularii brute ca pondere in PIB a scazut de la 192% in 2000 la 185% in 2004.

Nici la capitolul credite romanii nu stau mai bine. Nivelul imprumuturilor anuale, de doar 143 EUR/ locuitor reprezinta doar 27% din media regiunii si plaseaza Romania pe ultimul loc.

Cu toate acestea, expansiunea rapida inregistrata pe piata creditului de consum in perioada 2000-2004 a determinat cresterea gradului de indatorare a romanilor de la 1% in PIB in 2000 la 5% in 2004, nivel relativ redus comparativ cu media de 12% a regiunii si de 63% a zonei EU-1. Acest nivel demonstreaza ca Romania are un potential foarte mare, inca insuficient exploatat, pe piata imprumuturilor personale.

Cresterea nivelului de creditare a determinat o reducere a ponderii nivelului economiilor si investitiilor personale (diferenta dintre acumularea bruta si nivelul indatorarii in PIB) de la 14% in 2000 la 12% in 2004.

Totodata, circa 61% din banii romanilor merg catre depozitele bancare, cu mult mai mult decat in alte state ale Noii Europe. Ponderea economiilor din banci este, insa, in scadere, chiar daca ea este in scadere, nu numai din cauza dobanzilor aflate sub inflatie din ultima perioada, ci si datorita preferintei pentru instrumente de investitii si economisire alternative- cum ar fi politele de asigurari de viata, sau fondurile mutuale.Totusi, la finele anului 2004, romanii plasau 14.7% in numerar, 61% in depozite bancare, 20.7% in actiuni, obligatiuni si titluri de stat, si doar 0.3% in fonduri mutuale si 3.3% in asigurari.

UniCredit prevede ca in urmatorii ani perspectivele favorabile de crestere economica si de revigorare a veniturilor romanilor vor determina un ritm mediu anual de crestere al acumularii financiare estimat la 19%, cel mai ridicat din regiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri