În mai multe țări din Europa, vacanța de vară pentru copii se apropie de sfârșit. Începerea acestui an școlar este pusă în dificultate de revenirea în forță a coronavirusului pe continent, după aproximativ trei luni în care situația a părut că este sub control.

Copiii cu vârste sub 5 ani pot fi purtători ai unor cantități mai mari de virus, în timp ce copiii de peste 10 ani pot transmite coronavirusul în măsura în care îl transmit și adulții, arată un studiu realizat de Centrul Pentru Combaterea și Prevenția Bolilor din Coreea de Sud.

Italia

Școlile din Italia urmează să se redeschidă pe 14 septembrie, după ce în martie au fost închise ca urmare a exploziei de cazuri de coronavirus, în Peninsulă.

„Vom redeschide școlile cu orice preț. Trebuie să redeschidem cu un număr cât mai mic de cazuri posibil”, a declarat Franco Locatelli, președintele Consiliului Superior al Sănătății din Italia care îi sfătuiește pe miniștri să pună în aplicare mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Pentru întoarcerea la școală, elevii nu trebuie să se testeze pentru coronavirus. În eventualitatea în care un copil va fi diagnosticat cu COVID-19, școala ar urma să se închidă temporar și abia atunci elevii vor fi testați.

Copiii sub 6 ani nu sunt obligați să poarte măști, iar pentru cei mai mari, autoritățile urmează să decidă în această săptămână dacă se va introduce obligativitatea purtării acesteia sau nu. În ceea ce privește desfășurarea orelor, guvernul spune că lasă opțiune fiecărei școli să decidă acest lucru, scrie thelocal.it.

Franța

În ciuda creșterii numărului de infectări cu coronavirus din ultimele săptămâni, Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer exclude posibilitatea amânării școlii, precizând că „educația este mai importantă decât orice altceva”. Cursruile vor fi reluate începând cu data de 1 septembrie, sub reguli stricte de igienă. În ceea ce privește purtarea măștilor, ministrul spune că dacă acest accesoriu va reprezenta un impediment pentru profesori în realizarea în bune condiții a orelor, aceasta ar putea fi îndepărtată, în contextul în care dascălilor le este greu să vorbească ore întregi cu masca pe față. În schimb, masca urmează să fie purtată de elevii din școlile generale și licee în toate spațiile închise, potrivit France24.

Spania

Spania se confruntă cu o situație incertă privind reluarea în plină siguranță a orelor. Deși a mai rămas o săptămână până la deschiderea anului școlar, autoritățile nu au elaborat încă un plan precis cu privire la începerea școlii. Guvernul condus de Partidul Popular, care este responsabil de sistemul de învățământ a transmis că are în vedere cele patru scenarii pe care le-a anunțat la sfârșitul lunii iunie. Deocamdată profesorii, directorii insituțiilor de învățământ, dar și elevii nu știu încă în ce context se va face revenirea la clase, începând cu 1 septembrie, notează El Pais.

Belgia

În Belgia școala va începe de la 1 septembrie, sub un „cod galebn” care include mai multe reguli privind desfășurarea în condiții optime a orelor. Elevii integrați în sistemul de învățământ belgian care au fost în vacanțe după data de 15 august în România, Bulgaria sau Spania vor fi nevoiți să intre în autoizolare timp de 14 zile, fiind nevoiți să facă testul pentru COVID-19. Copiii aflați în această situație nu vor începe școala de la 1 septembrie, alături de colegii lor. Guvernul acordă mână liberă autorităților regionale și locale în deciziile privind reînceperea școlilor, în funcție de contextul epidemiologic din fiecare localitate, potrivit RFI.

Marea Britanie

Școlile din Marea Britanie care se vor redeceschide din septembrie nu au în plan să reducă timpul alocat fiecărui curs, însă vor minimiza atât de mult cât este posibil interacțiunile dintre elevi. Copii vor fi dispuși în grupuri fixe (în așa numitele „bule de protecție”) și nu vor avea posibilitatea să interacționeze cu alte grupuri. O unitate școlară se va închide atunci când doi sau mai mult de doi elevi au fost confirmați cu coronavirus în ultimele 14 zile sau dacă sunt numeroși copii deja suspecți de coronavirus, scrie BBC.

Unele școli din Scoția și din nordul Irlandei s-au redeschis deja, acolo unde elevii sunt obligați să poarte măști pe coridoarele școlii, dar și în spațiile comune.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri