Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat că va găsi banii necesari să repornească sistemul de burse pentru elevi.

"Motivul pentru care bursele nu se plătesc din septembrie e că fosta administraţie nu a binevoit să treacă prin Consiliu o hotărâre în acest sens pentru anul de studiu 2020-2021. Până nu avem acest cadru legal, niciun leu nu poate fi virat către elevi. Acest lucru se va rezolva în următoarea şedinţă de Consiliu Local. (...) Vom repara inechităţile din acest mecanism, astfel încât să fie centrat pe performanţă şi nevoia reală, nu pe un populism hrăpăreţ", a scris Radu Mihaiu pe Facebook.

Potrivit acestuia, bursele pentru elevi au fost în regim de campanie. "Faţă de anul şcolar 2017-2018, când 12.000 elevi au primit o formă sau alta de bursă, în anii cu alegeri peste 20.000 elevi au primit de la fosta administraţie o mică stimulare. Susţin cu tărie investiţiile în educaţie, dar modul de atribuire a acestor bani nu a avut nici raţionamente de performanţă, nici un scop educaţional clar definit. Au fost pur electorale şi asta se vede cu ochiul liber din numărul de beneficiari care s-a dublat brusc în anul alegerilor locale şi mai ales din modul de distribuire a acestor fonduri", susţine Radu Mihaiu citat de Agerpres.

El a menţionat că bugetul pe 2020 pentru burse a fost de 37,7 milioane de lei, până în septembrie s-au consumat 27,9 milioane de lei, au rămas aproximativ 10 milioane de lei disponibili, bani insuficienţi pentru a plăti restul de burse în aceleaşi condiţii.

"Avem nevoie să suplimentăm cu aproximativ 6 milioane pentru a rămâne într-o zonă similară. Diferenţa dintre ce avem şi ce avem nevoie e aşa de mare încât fosta administraţie, care a promovat cuantumurile aflate în plată în anul şcolar 2019-2020, nu a adoptat niciun HCL cu privire la bursele şcolare înainte de a pleca. De ce? Pentru că ştia că nu sunt bani. Pentru că a cheltuit iresponsabil, în an electoral, bugetul pe care tot ea l-a votat. Au mizat totul pentru beneficiul lor în alegeri. Şi tot nu le-a ieşit. Voi convoca Consiliul Local săptămâna viitoare pentru a dezlega această situaţie. Lucrăm intens să echilibrăm bugetul responsabil. Vom lua decizii ferme, raţionale, având mereu în gând interesul comunităţii pe termen lung. 'Greaua moştenire' e doar un obstacol pe care îl vom depăşi printr-un efort susţinut, nu e un motiv să ne oprim din drumul nostru", a subliniat primarul Sectorului 2.

Mihaiu a amintit că, de când a preluat mandatul, "a luat la puricat" toate bugetele din subordinea primăriei, iar concluzia a fost "o gaură de 109 de milioane de lei".

"A fost an electoral şi multe dintre bugetele alocate pentru 2020 au fost cheltuite la foc automat până în septembrie, ca să dea bine. Acum, după alegeri, au venit înapoi să ceară rectificări fiindcă au furnizori de plătit, credite de angajament de achitat, mecanisme vechi de uns etc. De trei săptămâni lucrăm la balansarea acestui buget. Am trecut prin trei faze prin care direcţiile au tăiat tot ce au crezut ei că se poate. După multe insistenţe s-a renunţat la multe cheltuieli care pot aştepta şi tot mai lipsesc 40 de milioane. Am scos din buget toate plăţile de la lucrările care nu se finalizează anul acesta, toate 'investiţiile' cu dedicaţie, toate matrapazlâcurile care risipesc banul public", a anunţat edilul.

Conform acestuia, s-a renunţat şi la beculeţele de Crăciun. "A da, inclusiv faimoasele beculeţe de Crăciun au fost scoase din plan. Într-un an cu o criză majoră şi după un prăpăd generat de campania pe bani publici a fostei administraţii, nu ne mai permitem să irosim niciun leu. Îmi place să cred că am fost votat ca să iau decizii responsabile, chiar şi atunci când sunt neplăcute. Tot nu e suficient. În zilele următoare vom finaliza ultima tură de tăieri", a adăugat Radu Mihaiu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri