Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că planurile cadru pentru liceu nu sunt aprobate şi nu a fost declanşată nici licitaţia pentru manuale, de aceea este "foarte puţin probabil" ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale în viitorul an şcolar.

"Principalul lucru trebuie să fie responsabilitate, rezolvarea problemelor cu caracter urgent. Apoi avem probleme curente. (...) Planurile cadru nu sunt aprobate în acest moment, ele sunt încă în dezbateri, planuri cadru pentru liceu. Deci elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamna acestui an pe un curiculum nou, planurile cadru nu sunt aprobate, pe cale de consecinţă nu avem curiculum aprobat, nu avem licitaţie pentru manuale declanşate, deci vă spun încă de pe acum: din păcate, astăzi, la momentul preluării mandatului, elevii de clasa a IX-a este foarte puţin probabil, cu toate eforturile pe care le vom face, să aibă manuale", a afirmat Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

El a precizat că şcolile se vor deschide doar după "o analiză responsabilă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu specialiştii în epidemiologie".

"Urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc. (...) Am propus acel proiect RUNIDAS - Registrul Unic Naţional, Integrat, al Diplomelor şi Actelor de Studii, care să cuprindă diplomele de bacalaureat, licenţă, master, doctorat într-un sistem unitar, în care să se poată regăsi tezele de doctorat şi vom avea în vedere şi posibilitatea de a regăsi toate lucrările de licenţă şi de dizertaţie", a adăugat Cîmpeanu.

Întrebat despre posibilitatea organizării examenului de bacalaureat diferenţiat, ministrul a spus că acest lucru este "absolut necesar".

"Un bacalaureat diferenţiat este absolut necesar. Rutele de evoluţie educaţională şi profesională trebuie să fie diversificate, complete şi deschise. Pentru a avea aceste rute, trebuie să ai un bacalaureat diferenţiat. Bacalaureatul să fie diferenţiat în funcţie de specificul fiecărui candidat, de dorinţele lui de dezvoltare profesională şi personală. Vor fi pe învăţământ profesional, care să permită, spre exemplu, accesul într-o universitate tehnică, nu în alt fel de universitate, bacalaureatul clasic şi vom vedea. Trebuie analizat cu maximă atenţie acest proiect al bacalaureatului diferenţiat", a subliniat ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte digitalizarea şcolilor, Sorin Cîmpeanu a susţinut că acest proces va trebui desfăşurat în regim de urgenţă în cooperare cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu Ministerul Dezvoltării şi cu autorităţile locale.

Demnitarul a mai spus că îşi doreşte ca bugetul Educaţiei să ajungă la 6% din PIB până la finalizarea mandatului său.

"Am susţinut tot timpul creşterea bugetului Educaţiei pe principiul conform căruia educaţie de calitate fără resurse nu este posibilă. Avem în programul de guvernare 6% din Produsul Intern Brut, mai exact 18% din bugetul naţional, aproape o cincime, destinată Educaţiei. Prin creşteri graduale, la finalul acestui mandat trebuie să avem cel puţin 6% din Produsul intern Brut, echivalent cu 18% din bugetul naţional", a precizat Cîmpeanu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri