Pe 8 februarie, elevii se reîntorc oficial la școală, după trei luni în care cursurile s-au desfășurat în regim exclusiv online. Anunțul a fost transmis săptămâna aceasta, de președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declarații de presă susținută la Palatul Cotroceni.

A mai rămas puțin până când celebrul clopoțel va suna din nou și îi va rechema pe elevi înapoi în bănci. Din cauza pandemiei care a generat numeroase incertitudini, este prima oară în România când începutul semestrului al doilea începe poate la fel de agitat ca un început de an școlar. Școlile au fost închise începând cu data de 8 noiembrie, în urma unei hotărâri adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Elevii și profesorii lor se întorc înapoi în sălile de clasă după exact trei luni în care predarea s-a realizat în sistem online.

Pentru că s-au impus noi reguli de funcționare a cursurilor începând cu acest semestru școlar, am colectat cele mai frecvente întrebări care survin odată redeschiderea școlilor, alături de răspunsurile prezentate de autorități, care se regăsesc în Ordinul Comun lansat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, ce poate fi accesat AICI.

Cum se redeschid școlile. Care sunt scenariile de funcționare?

  • Scenariul verde - toți elevii merg la școală
  • Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase urmează cursurile în online.
  • Scenariul roșu - când se depășește incidența de 3 la mia de locuitori. Ce înseamnă asta? Adică la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și cei de la liceu, dar continuă să meargă copiii din clasele primare și din grădinițe. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.

De precizat că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis, în cadrul unei videoconferințe cu inspectorii școlari că că există posibilitatea ca scenariul verde să treacă sub 1,5 rată de incidență, în loc de 1, ceea ce înseamnă că mai mulți elevi se vor putea reîntorce la școală, începând de luni. În conformitate cu această variantă, aproximativ 2,4 milioane de elevi se vor întoarce luni în bănci.

„În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important", a declarat Ministrul Educației, la videoconferința cu inspectorii școlari.

Cum se face accesul în școală? Vor primi elevii măști?

La școală, elevii vor primi permanent măști, dezinfectanți și alte materiale de protecție împotriva COVID-19, în timp ce personalul din școală trebuie să se asigure că există permanent aceste echipamente. La fel ca în celălalt semestru, elevii vor avea anumite circuite pe care vor intra/ieși din clasă și din școală. Organizarea și întreținerea spaţiilor se va face astfel încât să se asigure distanțarea de 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optima a mobilierului scolar.

Sursa foto: Halfpoint/ Shutterstock

Vor putea sta câte doi elevi în bănci?

Răspunsul este da. În ceea ce privește distanțarea socială, Ministrul Educației a transmis că aceasta este importantă, „dar nu trebuie să fie absurdă”. Prin urmare, elevii vor sta în continuare câte doi în bănci și vor purta mereu măști.

„Portul măștii va fi măsura de protecție esențială, nu atât distanțarea. Atâta putem face. (…) Distanțarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă. Nu poți să distanțezi elevul Ionescu de elevul Popescu, dacă stau în aceeași bancă. Distanțarea e importantă între bănci, între profesor și elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, potrivit G4Media.

Când se pot suspenda cursurile într-o clasă sau într-o școală?

Ministrul Educației a venit și cu precizări cu privire la condițiile în care se pot suspenda cursurile într-o sală de clasă sau într-o școală. Pentru elevii care prezintă stări febrile, tuse sau alte simptome COVID-19 se va aplica protocolul de izolare.

„În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori", se arată în documentul emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Cum revin la școală elevii care au avut probleme de sănătate?

Conform documentului comun emis de cele două ministere, revenirea la școală a elevilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul şi pe care elevul o va preda profesorului, la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical.

Se vor pune absențe elevilor care vor lipsi, din cauza COVID-19?

În ceea ce privește situația elevilor care au prezentat simptome și nu au putut veni la ore, Cîmpeanu spune că fie nu se vor pune absențe, fie se vor motiva în baza unei adeverințe de la medicul de familie.

„Nu trimiteți părinții copiilor pentru alte adeverințe. Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile. Se vor lua în considerare și adeverințele în format electronic. Pe baza propunerilor primite o să introducem un articol conform căruia adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic, cred că este un lucru important. Am anunțat deja de ieri că adeverințele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitățile elevilor care împiedică venirea la școală vor fi luate în calcul, cele eliberate pe primul semestru", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, potrivit Digi24.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri