Educația este unul dintre subiectele sensibile din România, iar în timpul pandemiei, aceasta a făcut o trecere de la agonie la extaz și invers. Neajunsurile sistemului și încadrarea în niște linii fixe a unui domeniu care necesită inovație și creativitate au amplificat inegalitatea socială și lipsa accesului elevilor la informație. Pentru că statul nu poate acoperi toate nevoile statului (ironia sorții), privatul intervine și în segmentul de educație prin intermediul grădinițelor și școlilor private. Un exemplu în acest sens este și Genesis College, înființat de Ioana Necula și pornit din dorința de a da o notă de noutate sistemului din România.

Pornind de la o grădiniță, inaugurată în anul 2000, Genesis College a ajuns la a introduce programe pentru elevii de liceu, în prezent. Și nu orice fel de programe...într-o colaborare intensă cu școlile internaționale, Genesis College a devenit un intermediar al studiilor în străinătate.

”Nu suntem doar o școală privată acreditată pe curriculum național, ci și la nivel internațional, pe curriculum IB (International Bacalaureate), ceea ce înseamnă bacalaureat internațional. Cu diploma obținută în urma examenului, elevii români pot parcurge cursuri la facultăți din România, dar și la unități universitare din străinătate, exceptând Cambridge-ul, care funcționează după un sistem diferit”, a povestit Necula, într-un interviu cu wall-street.ro.

Fondatoarea Genesis precizează că principiul după care sunt ghidate orele de curs sau activitățile este transdisciplinaritatea, iar aceasta include și o trecere către online. Necula a menționat că tabletele sau calculatoarele sunt nelipsite din Genesis, din contră, acestea fiind instrumentele de lucru de bază.

Potrivit acesteia, nu trebuie să ne ferim de online sau să îl demonizăm, deoarece pandemia a scos la suprafață expresia negativă a acestuia.

”Trebuie să ne înțelegem copiii, care fac parte din generația nouă, a digitalului. Adulții sunt cei care trebuie educați și trebuie să priceapă că digitalul este noul normal pentru copii. Noi am introdus aplicații de lucru în clasă și am pregătit profesorii pentru aceasta, ceea ce ne-a fost destul de dificil de implementat”, a mai spus Necula.

Prețurile de la privat și educația gratuită de la stat

Deși antreprenor în educație, Necula se pregătește să și predea elevilor (educație antreprenorială, economie și business management în curriculum internațional), o nouă provocare pentru fondatoarea școlii.

”Avem nevoie de noțiunile de bază, dar cu siguranță trebuie să ne raportăm la ce se întâmplă. Spre exemplu, în orele de matematică, discutăm și despre criptomonede pentru că este un subiect de actualitate”, a mai precizat aceasta, amintind de încăpățânarea unor profesori sau învățători de a nu se abate de la materia școlară, pe alocuri învechită.

Nu în ultimul rând, antreprenoarea a declarat că statul nu trebuie să vadă un competitor în privat, ci mai degrabă un aliat.

”Noi nu trebuie să fim în concurență cu statul și nici nu suntem, așa cum suntem percepuți. Avem alte resurse...educația de stat este o educație de masă, noi trebuie să avem în vedere alte lucruri. În plus, educația privată trebuie văzută ca un vârf de lance”, a conchis Necula.

Cât despre costurile educației la privat, acestea pornesc de la 500 de euro/lună, la grădiniță și pot ajunge și la 12.000 de euro/an, pentru programele internaționale.

Mai multe despre obiectivele Genesis College în România, dar și despre bursele de care anumiți elevi pot beneficia, aflați din videoul de mai jos:

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri