Dacă finalul de an școlar 2019-2020 a fost perturbat aproape complet de venirea pandemiei, elevii și profesorii lor au intrat și în următorul an școlar cu numeroase incertitudini și cu o lipsă aproape constantă de coordonare. Ca și într-un business, nu s-a putut planifica nimic pe o perioadă mai lungă de timp, a povestit profesoara Ana Bordan, într-un dialog cu wall-street.ro, în care face referire la tranziția bruscă de la un scenariu la altul, care a bulversat elevii, profesorii, dar și părinții totodată.

Dar dacă pentru angajați a fost poate mai ușor să se integreze într-un sistem de lucru de la distanță, pentru elevi și profesori, procesul de învățare în regim online a fost mai dificil. Privind retrospectiv, anul școlar 2020-2021 a venit cu o multitudine de provocări.

„A fost un an al incertitudinilor, în care nu ne-am putut face planuri pentru perioade lungi de timp. Culoarea semaforului se putea schimba des, ba era roșu, ba verde! Regulile de distanțare fizică au creat adevărate prăpăstii în unele relații. Dacă vorbesc despre copiii care nu s-au putut conecta online, ei au fost rupți total de școală, ba chiar de realitate.

Eu m-am bucurat în școala online de prezență 100% a elevilor mei, pentru acest lucru unii părinți făcând eforturi uriașe, dar cunosc colegi care nu au fost la fel de norocoși”, explică Ana Bordan profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș, județul Mureș.

O mare provocare a fost și conectarea propriu-zisă cu elevii, cât și identificarea unei platforme care să corespundă nevoilor de la clasă. Bineînțeles, adaptarea s-a realizat întotdeauna din mers, un aspect cu care sistemul educațional din România era poate puțin obișnuit. La rândul său, Codruța Chercotă, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara spune că a fost un an al adaptabilității, dar și al dorinței de a crește totodată, fără a-ți pierde entuziasmul și buna dispoziție.

Retail jobs

Aveam, uneori, sentimentul că sunt un soldat care face tot ce-i stă în putință să nu-și lase în urmă camarazii. Poate părea exagerată această asociere, dar un profesor nu-și dă voie să se piardă pe drum, pentru a nu-și pierde elevii. Prin urmare, aceasta a fost marea mea provocare: să rămân optimistă și echilibrată pentru a le transmite sentimentul că totul va fi bine, dar și pentru a le menține entuziasmul învățării.

Codruța Chercotă (foto), profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara

La nivel profesional, cadrele didactice au trecut de asemenea printr-un an de foc. Această perioadă i-a scos pe mulți de pe traiectorie și „i-a aruncat pe cărări neumblate”, ceea ce a dus în final la o schimbare a modului de relaționare cu ceilalți. „Nu mai vorbesc despre creșterea dioptriilor, oboseală acumulată în fața calculatorului”, au povestit cele două cadre didactice care fac parte din comunitatea SuperTeach, asociație de antreprenori în sprijinul profesorilor și al sistemului de educație preuniversitar.

Citește și: Profesor român stabilit în Japonia: Educația copiilor este una spartană, dar făcută cu multă blândețe și răbdare

Citeste si:
Bucureștiul, în scenariul verde. Rata de incidență a ajuns la 1,95...
COVID 29 noiembrie |...

Triunghiul copil–învățător–părinte în pandemie

Înainte de martie 2020, părinții aveau un soi de confort în faptul că își trimit copiii la școală, unde știau că sunt în siguranță, într-un mediu în care deprind zi de zi noțiuni noi. Lucrurile au luat rapid o întorsătură neașteptată, iar părinții s-au văzut nevoiți nu doar să lucreze de acasă, dar și să aibă grijă de copii în timp ce urmau cursuri online, pentru prima dată în viața lor.

„Dintr-odată, rolul lor chiar a devenit unul extrem de important. Copiii au avut nevoie de device-uri, conectare la rețeaua de internet, de sprijin în utilizarea tehnologiei (mai ales cei mici). Unii dintre părinți au fost nevoiți să renunțe la locurile de muncă sau să-și desfășoare activitatea online, pentru a putea fi alături de copii.

Pentru mine, părinții elevilor mei au fost adevărați parteneri în procesul educațional, mai ales în școala online. Triunghiul copil–învățător–părinte a fost aproape de a fi unul echilateral. Toate eforturile noastre au concurat pentru binele celor mici”, explică Ana Bordan.

Ana Bordan, profesor

Citeste si:
73% dintre elevii din mediul rural vor ca profesorii să predea mai...
73% dintre elevii din mediul...

Vezi și: Cât de mult le place copiilor la școală și cât de încurajați se simt

Profesorii au învățat cot la cot cu elevii. Inteligența digitală, noua inteligență apărută în pandemie

În general, școala reprezintă spațiul în care elevii sunt cei care învață, cei supuși testelor și tezelor și cei care, la final, se dezvoltă și evoluează cu fiecare an parcurs. 2020-2021 a fost, însă, anul în care și profesorii au învățat cot la cot cu elevii și în care au fost supuși unor provocări fără precedent.

Dacă ne uităm la oportunitățile aduse de această criză sanitară despre care vorbim deja de mai bine de un an și jumătate, observăm că această perioadă a împins și profesorii s-au văzut nevoiți să manevreze noi instrumente digitale. În ritmul actual în care se schimbă lumea, inovația poate să capete „o valabilitate” de doar câțiva ani, ceea ce face ca învățarea continuă să fie o componentă obligatorie în dezvoltarea profesională.

Fără îndoială, cel mai mare câștig din acest an școlar a fost însușirea de competențe digitale, pentru că trecerea în online a constituit un pas major spre digitalizare.

„Mă îndoiesc că profesorii nu au descoperit beneficiile pe care instrumentele predării-învățării online le-au adus. Au facilitat transmiterea de informații într-o manieră agreată de elevi și nu doar de ei. Nu cred că va renunța vreun profesor să folosească resursele educaționale menite să îl ajute, ci dimpotrivă, sunt convinsă că orele vor deveni mai interesante prin utilizarea acestora, chiar și atunci când suntem fizic la școală”, spune Codruța Chercota.

În predarea online, Codruța Chercota a optat pentru mai multe programe pe lângă G Suite for Education (agreat de școală): Kahoot, Digitaliada, Wordwall, Storyjumper și LearningApps. La rândul său, Ana Bordan s-a folosit de Mentimeter, Wordwall, Padlet, Jamboard, Openboard, Google Forms și Liveworksheets.

„Inteligența digitală cred că e o nouă inteligență apărută în pandemie. Elevii s-au adaptat ușor, ei fiind nativi digitali, dar pandemia a forțat și profesorii să se adapteze, să descopere și să folosească tehnologii și platforme noi, să colaboreze cu elevii, să caute cele mai bune soluţii pentru ca actul didactic să se finalizeze cu atingerea obiectivelor propuse. Eu învăț tot timpul câte ceva de la elevii mei. Mi-am făcut din asta un obicei și este foarte plăcut acest sentiment”, spune cadrul didactic de la Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș, județul Mureș.

Lecțiile celui mai greu an școlar de până acum

În anul școlar 2020-2021 și profesorii s-au dezvoltat în același timp cu elevii, poate mai mult ca niciodată. Codruța Chercotă spune că apreciază cel mai mult sinceritatea oferită în feedback-urile elevilor pe care îi coordonează și că a îmbrățișat ideea de a schimba instrumente și modalități de lucru cu altele care copiilor li se par mai interactive.

Codruța Chercotă, profesor

Pandemia a însemnat pentru mine descoperire, reinventare și creștere. Nicio secundă nu m-am gândit că ar trebui să abandonez sau să mă reconvertesc profesional.

Codruța Chercotă, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara

Și Ana Borodan ne-a povestit că în ultimul an a văzut mulți colegi din breaslă care și-au depășit limitele și au ieșit deja de mult din zona lor de confort.

„Sunt situații în care e pierdere de timp să stai cu mâna întinsă (într-o exprimare plastică), așa cum sunt și situații în care e ok să te vulnerabilizezi, să ieși din diverse competiții și să intri în colaborări, să rămâi, însă, într-o permanentă competiție doar cu tine însuți!”, a precizat cadrul didactic.

Citește și: Dacă elevii ar pune note sistemului de educație din România, el aproape că ar rămâne corijent

Pentru unii examene, pentru unii vacanță

Primii elevi care au intrat deja în vacanță sunt absolvenții de clasa a XII-a și a XIII-a. Pentru aceștia, ultimul clopoțel a sunat pe data de 4 iunie 2021. Ei au fost urmați de cei de clasa a VIII-a, de copiii de grădiniță și de elevii din celelalte clase de școală generală și liceu, conform structurii anului școlar 2020-2021 care a fost modificată de Ministerul Educației în luna martie. Urmărește AICI când vor intra toți elevii în vacanță, dar și când vor susține aceștia examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri