Proiectul România Educată a fost publicat azi de Administrația Prezidențială și discutat în cadrul ședinței de Guvern de la Palatul Victoria, la care a participa și Președintele Klaus Iohannis. În continuare, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a transmis câteva precizări cu privire la programul România Educată lansat azi în forma finală.

Iată principalele declarații ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:

Am asumat la nivelul guvernului memorandumul privind Romania Educata. Aș vrea sa punctez câteva aspecte foarte importante:

  • e un proiect care asigura echilibru și coerenta intre nevoia de schimbare și nevoia de predictibilitate în educati
  • asigura coerenta și echilibru intre echitate și performanța
  • coerenta și echilibru intre nivelurile de educatie și pana la invatamamntul superior.
  • asigura coerenta intre toate ministerele din guvernul Romaniei. Nu exista minister care sa nu fie implicat în atingerea obiectivelor din educatie
  • asigura coerenta și echilibrul intre nevoia de politici publice naționale (centralizat) și nevoie de descentralizare
  • e un proiect care încearcă sa asigure un echilibru intre dezvoltarea resursei umane, dezvoltarea unui curriculum adapatat perioadei pe care o trăim, nevoia de investitii în infrastructura
  • asigura coerenta intre un program de guvernare pentru anul 2024, un PNNR cu obiective pentru 2026
  • Romania educata, care intelegând că educația are rezultate pe termen mediu și lung, are ca prim termen anul 2030

Examene suplimentare de admitere la liceu

Exista câteva date fixe: 1 august e data la care se va constitui grupul de lucru interministerial, 10 septembrie va fi planul de acțiune implementat prin hotărâre de Guvern, 1 octombrie e termenul pentru realizarea unei baze de discuție și acolo se vor regăsi răspunsurile (n.red. legate de examenul de admitere de la liceu), iar mai apoi vor fi consultari în octombrie și noiembrie.

În acest moment pot sa văd spun următorul lucru: dacă vom avea concurs de admitere la liceu, acesta va fi voluntar. Acest concurs va fi înainte de Evaluarea Naționala și se va baza pe currciulum existent deja. Concursul va fi în aceeași zi, la aceeași ora pentru toată școlile.

Cât privește examenele de Evaluare Națională, urmează să răspundem.

Sunt multe alte ipoteze în discuție și prefer sa nu ma arunc în declaratii pentru ca nu am adevărul absolut. Aceste decizii vor fi supuse consultarilor.

E nevoie de timp pentru un Bacalaureat bazat pe competențe, e nevoie ca întreg ciclul liceal să fie parcurs în acest fel.

Cel mai devreme am putea introduce aceste schimbări (legate de examenul de admitere la liceu) la începutul anului viitor.

Cu alte cuvinte, e foarte puțin probabil ca examenul de Evaluare Naționala din anul 2022 să se schimbe pentru ca dacă va uitați la posibilități de implementare, este aproape cvasimposibil să se schimbe din 2022, chiar dacă acest lucru va rezulta din consultari. Deci abia din 2023 vor interveni, cel mai probabil schimbari.

Desființarea inspectoratelor județene

Cel mai devreme în toamna anului viitor s-ar putea întâmpla asta, dacă proiectul va fi adoptat. Dar nu e vorba de desfiintarea inspectoratelor judetene, e vorba de o reorganizare pentru a se evita suprapunerea atribuțiilor. Inspectoratele scolare judetene ar funcționa pentru asigurarea managementului resursei umane, mai puțin inspectia scolara care ar putea sa meargă la DACIS (Direcția de Asigurare a Calității și Inspecției Școlare) pentru în momentul de fata exista o suprapunere de inspecția școalră făcută de ARACIP și cea făcută de inspectorate.

Aceasta suprapunere s-ar elimina.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri