Ca în fiecare an, a venit acel moment din an când ne plângem că învățământul e gratuit în România, dar școala costă exagerat de mult. Poate părea surprinzător, dar aproape peste tot în lume, oamenii se plâng de acest lucru. Deci: cât costă prima zi de școală în alte țări?

În România, prima zi de de școală vine cu costuri deloc de neglijat. Potrivit estimărilor făcute de retaileri, un ghiozdan complet echipat ajunge la 4-500 de lei. Încă 270 de lei se adaugă dacă punem și hainele și încălțămintea pentru școală. Iar mobilierul (birouri, scaune de birou) ar mai adăuga încă 700 de lei. Per total, am ajunge la 250-300 de euro.

De asemenea, autoritățile pun la dispoziția familiilor cu dificultăți financiare așa-numitele "tichete sociale pentru sprijin educațional", în valoare de 500 de lei, conform unei ordonanțe de urgență din 2020. Mai multe detalii, AICI.

Cât costă la vecini începutul anului școlar

Care sunt costurile în țările vecine, în condițiile inflației din ultima perioadă? Trebuie precizat că în puține cazuri există studii oficiale, astfel că am calculat costuri medii pe baza informațiilor din presă și a prețurilor rechizitelor, uniformelor, birourilor etc.

În Bulgaria, întoarcerea la școală va costa de la 1.000 de leva (510 euro) în sus – aici fiind luate însă în calcul prețul uniformelor pentru tot anul școlar. Dacă am folosi doar ”pachetul de produse” pentru care s-a făcut calculul în România, suma totală ar coborî în jurul a 350 de euro

În Ungaria, doar rechizitele costă, în medie, 20-30.000 de forinți (50-75 de euro). Dacă adăugăm însă haine și un minim de mobilă, cheltuielile pentru începutul anului școlar ajung tot pe la 500 de euro.

Mulți germani și austrieci cer ajutor de la stat pentru a trimite copiii la școală

Care este situația în statele din vestul Europei? În Germania, costurile încep de 500 de euro și pot depăși 1.400 – astfel că s-a înmulțit numărul cazurilor de familii care cer ajutor de la stat sau de la organizațiile umanitare pentru a acoperit măcar parțial aceste cheltuieli.

În Austria, un studiu de piață recent arată că suma minimă necesară pentru începutul anului școlar este de 300 de euro. Media, însă, este de 679 de euro/gospodărie. Trebuie precizat că fiecare familie din Austria primește un ajutor de 100 de euro pentru începutul anului școlar, la care se adaugă 120 pentru gospodăriile cu venituri mici.

În Franța, costurile au crescut cu peste 4%, estimează ”Familles de France”, care anual realizează un studiu în acest sens. Astfel, doar rechizitele ajung, în medie, la 208 euro. Uniformele sunt între 100 și 150 de euro. Cu tot cu alte cheltuieli, totalul depășește 500 de euro, conform unui studiu realizat de Instititul Générations & Co. Această sumă nu include mobilierul.

Citește și: Anul acesta, părinții din România vor cumpăra mai multe ghiozdane, caiete și stilouri. Care e motivul

Tot fără mobilier, costurile ar fi între 300 și 600 de euro în Italia, la care s-ar adăuga însă încă 300-600 de euro pentru manuale și alte materiale de studiu. Costurile totale pot ajunge și la 1.300 de euro, conform Codacons (uniunea asociațiilor pentru drepturile consumatorilor).

În Spania, estimările (neoficiale) indică o sumă peste 400 de euro pentru rechizite și haine, dar fără mobilă.

Țara unde 10% dintre părinții vor să ia bani de la cămătari pentru începutul școlii

În Irlanda, Irish League of Credit Unions evaluează totalul cheltuielilor pentru noul an școlar de la 1.195 de euro la 1.528 de euro. În actualul context economic, aproape un sfert dintre gospodării vor avea nevoie să folosească cardul de credit pentru a achita aceste cumpărături. Iar 1 din 10 părinți se gândesc să apeleze la finanțare ilegală – altfel spus, la cămătari – pentru a-și permite costurile primei zile de școală.

În afăra UE, Marea Britanie, rechizitele costă în medie 191 de lire, adică 223 de euro. Iar în Statele Unite, asociația națională a retailerilor estimează o medie de 864 de dolari. (la momentul publicării acestui articol, moneda americană era la paritate cu euro) Un studiu Deloitte indică, pe de altă parte, o medie de 661 de dolari - și o dublare a numărului de familii care apelează la ”homeschooling”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri