Doar câteva zile ne mai despart de începerea școlii, iar părinții fac tot posibilul să cumpere rechizite cât mai accesibile ca preț. Câți părinți, atâtea experiențe însă: dacă unii se lovesc de creșeterea semnificativă a prețurilor la rechizite, alții au noroc si, împreună cu personalul didactic, convin o sumă rezonabilă cu care școala le cumpără copiilor cele necesare.

Astfel, Laura Pascu, o mămică ce locuiește în apropierea Bucureștiului, spune că are un băiețel pe nume Sebastian, în vârstă de opt ani, care intră clasa a doua și care învață în Dobroești campus, pentru acesta fiind nevoită să cumpere în primul rând multe tricouri albe, care costă în jur de 25-30 de lei bucata.

Unele rechizite, cumpărate în triplu exemplar

Pe lângă acestea, ea afirmă faptul că, în urmă cu o săptămână, a lăsat cam 500 de lei în magazin pentru rechizite, în condițiile în care nu i-a cumpărat manuale și caiete. Acești bani, prin urmare, au fost numai pentru carioci, numărătoare, pixuri de mai multe feluri, toate aceste rechizite fiind necesar să le cumpere de trei ori în parte, însă, pentru că băiețelul are nevoie de ele atât pentru școală, cât și pentru afterschool și acasă.

Cât despre manuale, Laura Pascu spune că unele se dau de la școală, după care abia ulterior începerii anului școlar urmează să afle dacă mai trebuie cumpărate și manuale suplimentare.

Aceasta explică de asemenea că a fost informată deocamdată de învățătoare doar de necesarul cariocilor, al unei numărătoare, bețișoarelor de numărat, stilourilor, creioanelor colorate, al unei ascuțitoare, al unei rigle, precum și al caietelor de matematică, cu foi veline și încă unele de tip A. Acestea din urmă, însă, spune Laura Pascu, sunt ieftine, aproximativ 2-3 lei un caiet.

Copilul meu e și stângaci. O foarfecă de mână dreaptă costă 7 de lei, iar una de mâna stângă costă 45 de lei, iar pe aceasta trebuie să o cumpăr de trei ori.

Laura Pascu

Mămica băiețelului nu uită de asemenea nici pixurile, explicând că un pix poate fi cumpărat cu o sumă cuprinsă între 10 și 50 de lei, în vreme ce un stilou e cam tot 50 de lei. Totodată, ea amintește și de creioanele colorate, acuarelele și pensulele, care, la fel, s-au scumpit foarte mult, arătând în acest sens că a plătit 35 de lei pe patru pensule.

Ghiozdan la preț dublu la diferență de câteva luni

Aceasta povestește de asemenea că anul trecut Sebastian, băiețelul ei, și-a rupt ghiozdanul la mijlocul anului, moment în care a cumpărat un ghiozdan nou cu 20 de lei.

Acum, însă, spre stupoarea sa, a văzut același ghiozdan cu 50 de lei, ceea ce înseamnă că și vânzătorii, agenții economici, scumpesc foarte mult produsele în această perioadă.

Laura Pascu oferă un exemplu suplimentar în acest sens când vine vorba despre tricouri, pe care spune că dacă le-ar fi cumpărat în luna mai, acestea ar fi fost 10-12 lei bucata, dar în luna august se scumpesc foarte mult, urmând ca prețul să scadă din nou ianuarie.

Una peste alta, bugetul se ridică cam la 1000 de lei, în vreme ce anul trecut cu 500 de lei am luat tot. Mărirea de buget este cam de 50%, dar este drept că a crescut și copilul, pentru că și asta contează, și are necesități suplimentare față de clasa I.

Laura Pascu

Cât despre magazinele de unde a făcut aceste achiziții, mămica spune că este vorba despre Folder și CLB.

Pe de altă parte, ea afirmă că nu mai cumpără în veci de la Jumbo, pentru că rechizitele nu sunt calitative, dând exemplu în acest sens stilourile, cu care i s-a întâmplat să scrie copilul o zi și a doua zi să nu mai meargă.

Ea nu uită de asemenea nici rechizitele din supermarketuri, despre care spune că i s-au părut mai scumpe, în vreme ce în online sunt și mai scumpe.

Școli care cumpără rechizite din banii părinților

La polul opus însă, o altă mămică, Ana Precup, afirmă că face parte din categoria părinților norocoși, care nu trebuie să alerge după rechizite, manuale sau auxiliare la început de an școlar.

Pentru a asigura uniformitatea rechizitelor (caiete, blocuri de desen, vocabular etc.) de care copiii au nevoie în timpul anului, am convenit (părinții) cu învățătoarea clasei în care învață fiul meu (cl. a II-a, la Liceul Teoretic 'Dante Alighieri') să strângem o sumă de bani cu care să se achiziționeze toate aceste lucruri.

Ana Precup

Aceasta spune de asemenea faptul că suma nu este mare, fiind vorba despre maximum 100 de lei de persoană, la care se adaugă încă 100 lei pentru auxiliare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri