16 Iunie 2011

Cine sunt bancherii si oamenii de afaceri care ii reprezinta pe marii investitori

Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank Romania, este noul presedinte al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), mandatul sau fiind valabil pana in mai 2012. Wall-Street.ro iti prezinta cine sunt cei 15 oameni de afaceri care fac parte din Board-ul FIC.

Steven van Groningen - Raiffeisen Bank

Steven Van Groningen, noul presedinte al Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council), se afla la conducerea Raiffeisen Bank Romania de aproape 10 ani. El a fost numit presedinte al subsidiarei locale a Raiffeisen in anul 2002.

Raiffeisen Bank Romania, a treia banca din sistem, a obtinut in 2010 un profit net de 83 de milioane de euro, in crestere cu 12% fata de profitul anului precedent, de 74 milioane de euro.

Steven van Groningen explica recent, pentru Wall-Street.ro, ca restrictionarea creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei ar duce la o reducere a activitatii de creditare in Romania si, implicit, ar conduce la incetinirea economiei.

Frank Hajdinjak - E.ON Energie Romania

Frank Hajdinjak este vicepresedinte al FIC si ocupa si functia de CEO in cadrul E.ON Energie Romania. El s-a alaturat grupului E.ON in Romania in anul 2005.

Cresterea pretului petrolului in urma situatiei din plan extern va avea ca efect scumpirea gazelor din import in urmatoarele 6-9 luni, avertiza in urma cu doua luni Hajdinjak.

Serban Toader - KPMG Romania

Serban Toader, senior partner in cadrul KPMG si seful diviziei specializata in taxe din cadrul FIC, considera ca elementele necesare pentru construirea unei politici fiscale stabile in Romania sunt:

- elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu si lung cu masuri de relansare a economiei care sa aiba ca scop atat cresterea veniturilor la bugetul de stat, cat si sustinerea mediului de afaceri;

- o mai buna transparenta decizionala coroborata cu mentinerea si imbunatatirea parteneriatului dintre autoritati si contribuabil, in special printr-un dialog permanent si real cu mediul privat.

Toader a fost numit si vicepresedinte al FIC.


Daniel Anghel - PricewaterhouseCoopers Romania

Reducerea cotei TVA nu este posibila in urmatoarea perioada, aceasta masura reprezentand un lux pe care economia nu si-l permite curand din cauza situatiei fiscale, sustine Daniel Anghel, partener pe taxe indirecte in cadrul Pricewaterhouse Coopers.

„Reducerea TVA nu o vad posibila curand. Nu cred ca ne permitem luxul acesta”, declara Anghel la inceputul anului 2011.

Daniel Anghel este membru al Board-ului FIC si trezorier al Consiliului Director.

Mariana Gheorghe - OMV Petrom

Mariana Gheorghe, sefa celei mai mari companii din Romania - OMV Petrom, face parte dintre membrii Board-ului FIC. Ea a ocupat pana saptamana trecuta si functia de presedinte al Consiliului Investitorilor Straini.

Investitiile in energie pot fi "o a doua Dacia" pentru economia romaneasca, estimeaza Mariana Gheorghe, sefa Petrom si cea mai puternica femeie din mediul de afaceri romanesc.

Mihai Bogza - Bancpost

Mihai Bogza este presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost. El a asigurat din 2009 si pana anul trecut si conducerea executiva a bancii.

De asemenea, Bogza a fost viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei in perioada 1998 - 2004.


Stephane Batoux - Danone

Reducerea TVA ar reprezenta o prima masura care ar contribui la implusionarea consumului, crede Stephane Batoux, cel care conduce de doi ani operatiunile Danone in Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a lactatelor.

Optimist in ceea ce priveste potentialul de dezvoltare al Romaniei pe piata iaurturilor, Batoux considera ca aceasta industrie nu s-a confruntat cu o situatie de criza in conditiile in care consumul este inca scazut in comparatie cu alte tari din UE.


Jerome Olive - Renault Group Romania

Francezul Jerome Olive este, de la 1 ianuarie, directorul general al grupului Renault in Romania. El conduce afaceri de peste 2,5 miliarde de euro anual.

El sustine ca angajatii trebuie sa invete sa colaboreze mai bine. "Acesta este un lucru pe care trebuie sa-l imbunatatim in Romania. Angajatii de aici sunt foarte segmentati si prefera sa aiba o atitudine de genul “Fac asta pentru ca asa a spus seful!”. Daca vreti sa colaborati mai bine, lasati laptopurile si e-mailurile. Mergeti la colegul aflat in apropiere pentru a-i spune pe viu ceea ce vrei sa-i transmiteti. Nu-i trimiteti un e-mail!", afirma Olive.

Sursa foto: Agerpres


Jean Valvis - Valvis Holding

Omul de afaceri Jean Valvis, fondatorul brandurilor Dorna si La Dorna, apreciaza ca Romania va iesi din criza atunci cand va sprijini sectoarele cu un avantaj competitiv fata de alte tari, cum ar fi IT-ul, agricultura si energiile regenerabile.

Valvis este presedinte si director general al Valvis Holding.


Markus Wirth - Holcim Romania

Markus Wirth si-a incheiat in aprilie mandatul de CEO al subisidiarei locale Holcim si ii cedeaza locul lui Daniel Bach, cel care decis sa vina in Romania dupa ce a aflat ca businessul autohton este considerat "perla din Estul Europei" de catre grupul elvetian.

Ulterior predarii stafetei la conducerea Holcim Romania, Wirth va ocupa, cel putin pana la sfarsitul anului, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al companiei.

Grzegorz Konieczny - Franklin Templeton Investment

„Trebuie sa fiu optimist, nu am de ales”, explica Greg Konieczny, in discursul despre viitorul pietei de capital.

Recent validat de CNVM ca membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, managerul Fondului Proprietatea are ca scop principal dezvoltarea BVB si facilitatea accesului investitorilor straini.

Claudia Pendred - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare

Claudia Pendred este directorul pentru Romania al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Ea ocupa aceasta pozitie inca din anul 2007 si are o experienta de peste 17 ani in sectorul bancar.

Oficialii BERD
sustin ca economia Romaniei nu se va intoarce in recesiune, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia, iar bancile elene vor continua sa sprijine subsidiarele.

Sursa foto: Agerpres


Eric Stab - GDF Suez Energy

Eric Stab este presedinte si CEO in cadrul GDF Suez Energy pentru regiunea Europei de Est. De asemenea, el este managerul GDF Suez in Romania. Stab s-a alaturat echipei Gaz de France Group in urma cu aproape 20 de ani.

Sursa foto: FIC.ro

Farrukh Khan - Deloitte Romania

Farrukh Khan este partener in cadrul departamentului de audit din Deloitte Romania.

Este Contabil Expert Autorizat si a auditat diferite organizatii din Asia Pacific, Europa si Romania. Din 2001, cand s-a alaturat echipei Deloitte Romania, Farrukh a lucrat la importante proiecte destinate companiilor din sectorul public si privat.

Sursa foto: FIC.ro


Veronica Savanciuc - Lowe & Partners Group

GolinHarris Bucuresti (fosta Lowe PR) face parte din grupul Lowe Romania, fondat in 1993 de Veronica Savanciuc si Paul Radu, din care mai fac agentiile: Lowe&Partners (creatie), Initiative si Brand Connection (achizitie de spatiu de publicitate), HyperActive (comunicare digitala) MedicOne (divizia specializata in comunicare medicala).

Veronica Savanciuc si Paul Radu au dezvoltat in Romania un grup de comunicare sub umbrela Interpublic.



Citeste si