Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea profita de incetinirea inflatiei pentru a reduce joi dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, in pofida riscurilor generate de criza din zona euro, considera unii analisti consultati de Reuters.
Sase din cei 11 analisti consultati se asteapta la reducerea dobanzii cu un sfert de punct procentual, in timp ce restul de cinci estimeaza ca BNR va mentine actualul nivel de 6%, avand in vedere riscurile din zona euro si leul inca slab, potrivit Mediafax.

BNR a surprins cu o reducere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii in noiembrie. Romania a fost prima dintre tarile emergente ale UE care a decis sa reduca dobanda, incepand cu luna mai a anului 2010, pentru a incuraja recuperarea economica.

"Cred ca ar putea reduce dobanda cu 0,25 puncte procentuale, luand in calcul linistea relativa de pe frontul crizei din zona euro. Consider insa ca o astfel de decizie ar fi periculoasa avand in vedere dificultatile care asteapta leul in acest an din cauza reinflamarii crizei din zona euro in prima jumatate a anului", a spus Peter Attard Montalto, analist la Nomura.

Leul a fost anul trecut moneda cu cele mai bune rezultate din regiune, sustinut de recuperarea economiei, dar se afla inca aproape de minimul ultimelor 16 luni, atins in noiembrie.

In cazul reducerii dobanzii, leul s-ar putea deprecia, insa impactul va fi cel mai probabil doar pe termen scurt, deoarece dobanzile vor ramane relativ ridicate fata de majoritatea statelor UE.

Inflatia anuala s-a situat la 3,4% in noiembrie, in tinta de 2-4% a BNR. Pentru sfarsitul anului s-ar putea situa chiar sub ultima prognoza, de 3,3%, a BNR, a declarat in decembrie guvernatorul Mugur Isarescu.

"Nu cred ca o reducere de dobanda ar afecta puternic leul, deoarece randamentele la leu ar ramane inca ridicate, iar increderea investitorilor este principalul determinant pentru monedele din Europa Centrala si de Est", a declarat economistul sef al bancii UniCredit Tiriac Dan Bucsa.

Analistii se asteapta ca BNR sa continue sa reduca in continuare dobanda de politica monetara, rata cheie urmand sa ajunga pana la sfarsitul anului la 5,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri