Peste 70% dintre bancherii, analistii si consultantii chestionati de wall-street.ro considera ca asteptarile de pret diferite intre vanzatori si cumparatori reprezinta principalul factor care ar putea impiedica o fuziune sau o achizie in sistemul bancar.
Totodata, aproape 50% dintre cei consultati au aratat ca Banca Comerciala Carpatica ar putea fi urmatoarea banca din Romania care isi va schimba actionariatul.



Saptamana trecuta, omul de afaceri Ilie Carabulea si-a dat demisia din functia de presedinte si membru al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Carpatica, dupa ce acesta a fost condamnat la 18 luni de inchisoare cu executare pentru dare de mita. Acesta detine 41,28% din actiunile bancii, iar in ultima perioada s-a vorbit de vanzarea institutiei de credit catre fondul britanic de investitii AnaCap.

Peste 17% din cei chestionati au raspuns ca Volksbank ar putea fi urmatoarea banca locala care isi va schimba actionarul. Institutia de credit a ramas de curand fara presedinte, dupa ce austriacul Johann Lurf a renuntat la aceasta functie dupa doi ani. Actionarii bancii au anuntat ca vor sa numeasca la conducerea institutiei de credit un manager cu o vasta experienta bancara pe plan international.

Grupul austriac Volksbank anunta anul trecut ca subsidiara din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-tre ani, dupa care va fi vanduta, in conditiile in care banca ruseasca Sberbank a preluat activele Volksbank International, fara operatiunile locale.

Bancherii, analistii si consultantii mai considera ca si RBS, Banca Transilvania sau o alta banca (in afara de ATE si RIB), cu un nivel de 8,7%, ar putea sa-si schimbe actionariatul in perioada urmatoare.



In ceea ce priveste factorii care ar putea impiedica o fuziune sau achizitie in sistemul bancar, 16% dintre respondenti considera ca incertitudinea economica ar fi de vina, in timp ce doar 8% spun ca neintelegerile intre actionari ar fi un motiv pentru care astfel de tranzactii esueaza.

Fuziunea dintre Alpha Bank si EFG Eurobank, actionarul Bancpost, care ar fi creat a treia banca ca marime din Romania, este ca si anulata, din cauza neintelegerilor dintre actionarii celor doua institutii.



La intrebarea credeti ca in Romania exista prea multe banci, 84% dintre bancheri, analisti si consultanti au raspuns ca numarul institutiilor de credit ar trebui sa fie mai mic avand in vedere situatia economica actual, in timp ce 16% au spus ca exista sufieciente banci, avand in vedere ca tara are potential de crestere.



Totodata, 72% dintre respondenti au spus ca sistemul bancar se va consolida in acest an, iar restul, de 28%, au mentionat ca asteptarile de pret sunt prea mari, deci nu vor exista fuziuni sau achizitii.

Sondajul a fost realizat in randul a 25 de bancheri, analisti si consultanti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri