Evolutia monedei nationale in raport cu euro se va "normaliza" de saptamana viitoare, iar leul chiar se va intari dupa ce criza politica se va incheia prin votul la referendumul pentru demiterea presedintelui si dupa ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea FMI, spune premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. "Sunt absolut convins ca, saptamana viitoare, lucrurile vor reveni spre normal", a spus Ponta, la postul public de televiziune.

Invitat luni in cadrul emisiunii „Sub semnul intrebarii”, difuzata de B1 TV, presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ca nu putem spera intr-o revenire a leului, intrucat actualul Guvern „nu s-a ocupat de nimic”.

„Nu nu putem spera intr-o revenire a leului, nu curand, ne trebuie stabilitate. De cand au venit, de doua luni, mai erau de indeplinit niste conditii ca sa continue finantarile pe toate programele. Nu s-au ocupat de nimic, anul acesta riscam dezangajarea a circa 1 miliard de euro din cota care revenea Romaniei. Singurul minister care va avea zero dezangajare este ministerul doamnei Udrea, care si-a facut treaba. La celelalte ministere vom avea dezangajari de circa 300 de milioane. Sunt bani care trebuiau sa vina de la UE si pe care trebuia sa ii folosim pana la sfarsitul anului”, a spus Traian Basescu.

Citeste si:

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat ca s-a intalnit cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu in prima zi de interimat pentru a intelege "foarte bine" raportul dintre criza politica si cursul de schimb si ce trebuie declarat pentru a influenta benefic evolutiile economice.

"Am avut de altfel in prima zi a acestui scurt mandat interimar o intalnire, printre altii, si cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, asa, ca sa fac pe presedintele. Am avut-o pur si simplu - pentru ca eram in mijlocul unei crize politice - sa inteleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul intre aceste intamplari politice din Romania si cursul valutar. Si doi: ce trebuie sa evitam, chiar si la nivel de declaratii, sau ce trebuie sa declaram noi, cei care avem anumite pozitii in stat, pentru a influenta benefic toate aceste evolutii", a spus Antonescu, la Digi 24.

Intrebat daca dupa 30 iulie se vor calma lucrurile in ceea ce priveste cursul de schimb leu-euro, Antonescu a spus ca este convins ca lucrurile se vor "aseza", insa "doar intr-una din variante".