Nivelul de trai modest, numarul mare de locuinte care au nevoie de modernizare si o piata formata din aproape 20 milioane de locuitori reprezinta unele dintre motivele pentru care in Romania ar mai fi loc de inca o banca de locuinte, a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (BpL), Aurelia Cionga, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Criza a condus la o crestere considerabila a sistemului de economisire-creditare, romanii fiind mai degraba interesati “de costul finantarii, decat de cat repede pot obtine un credit”.

Pe piata din Romania activeaza doua banci pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte, din 2004, si BCR Banca pentru Locuinte, din 2008.

Activele celor doua banci s-au dublat in perioada 2009-2011, pana la 1,25 miliarde lei, timp ce numarul de clienti a crescut cu peste 50%, la 400.000 de persoane.

“In conditii de criza creste atractivitatea produsului de economisire-creditare. Daca vorbim de partea de creditare, acum 4-5 ani cand cineva se ducea la banca pentru o finantare imobiliara intreba care este cea mai mare suma de bani pe care o poate lua maine. Astazi intrebarea este care este costul creditului. Calculele noastre dovedesc ca aceasta solutie de finantare (economisire-creditare – n.r.) este cea mai eficienta in cazul unui client pentru care timpul nu este valoarea fundamentala, ci costul”, a precizat Cionga.

Aceasta spune ca un numar mai mare de jucatori pe piata bancilor de locuinte ar fi benefic pentru industrie, deoarece produsul ar putea fi promovat mai usor.

“Loc pe piata mai exista, insa daca ne referim la cine ar putea intra, trebuie sa ne gandim ca produsul este unul de care ai nevoie de expertiza in grupul mama. Ori in Romania nu avem o prezenta bancara germana, in conditiile in care in Germania 33% din populatie are contracte de economisire-creditare. Mai sunt si alte banci austriece care nu sunt prezente pe piata romaneasca, dar aici totul tine de decizia de a investi intr-un anumit loc”, a mentionat presedintele Raiffeisen BpL.

Aurelia Cionga a afirmat ca ceea ce ii lipseste produsului de economisire-creditare este notorietatea. Acesta presupune din partea clientilor o perioada de economisire, dupa care acestia pot accesa imprumuturi in lei, cu dobanda fixa.

Creditele pot fi folosite numai pentru renovarea, modernizarea, extinderea, constructia sau cumpararea de locuinte. Statul acorda anual o prima de 25% din valoarea economisita, maxim de 250 euro, astfel ca valoarea optima care poate fi economisita este de 1.000 euro.

“Produsul ofera rate de dobanda fixa, are flexibilitate, iar clientul poate realiza un proiect pe masura posibilitatilor financiare. Este un produs interesant pentru toate categoriile sociale, mai ales pentru persoanele care au venituri mici sau medii. Noi credem ca produsul nostru este mai potrivit pentru ei decat in cazul altora, deoarece este o prima experienta cu o institutie bancara. Faptul ca produsul are rate fixe atat pe faza de economisire, cat si pe cea de creditare, ca nu implica risc valutar, este util oamenilor care nu au experienta mare cu instrumente financiare”, a explicat Cionga.

Parteneriatele cu primariile au adus 4.200 de noi contracte in primele sase luni


Presedintele Raiffeisen BpL spune ca banca a instalat 70 de standuri cu informatii despre produsul de economisire-creditare in mai multe primarii din tara.

“Incercam sa facem cunoscut produsul in afara unitatii bancare. Sunt zone rurale in care clientii nu au trecut pragul bancilor, astfel ca ne-am gandit sa instalam standuri cu informatii despre produs. Cetatenii pot lua de acolo un voucher si cu el pot veni in orice unitate Raiffeisen Bank pentru a incheia un contract”, a completat Aurelia Cionga.

In primele sase luni din acest, Raiffeisen BpL a incheiat 4.200 de contracte prin acest canal non-bancar, ceea ce inseamna o medie de 30 de contracte pe zi.

Numarul de contracte incheiate de clientii Raiffeisen BpL anul trecut a crescut cu 37% fata de 2010, in prezent banca avand in portofoliu peste 148.000 de clienti.

Totodata, sumele economisite de catre acestia au fost cu 67% mai mari fata de cele economisite pe contractele incheiate in 2010.

Cum poate fi achizitionat un apartament de 50.000 euro prin sistemul de economisire-creditare de catre o familie cu 4 membri


O familie cu 4 membri poate incheia 4 contracte de economisire-creditare (astfel de contracte se pot incheia si pe numele copiilor, urmand ca parintii sa fie cei care depun banii in cont. La finalul perioadei de economisire se poate obtine un credit corelat cu cele 4 contracte initiale) astfel incat sa se maximizeze prima de la stat (obtinerea unui randament de maxim 25%).

Fiecare membru va depune anual 1.000 euro pentru a primi maxim 250 euro prima de la stat.

Astfel, dupa aproape 5 ani (perioada de economisire lunara) cu o rata lunara de 350 euro (rata lunara aferenta celor 4 contracte), o familie poate achizitiona un apartament de 50.000 euro.

Perioada creditului se intinde ulterior pe aproximativ 7 ani. Practic, dupa 12 ani (perioada de economisire plus creditare), familia poate achita deja valoarea apartamentului. Ratele vor fi fixe atat pe perioada de economisire, cat si de creditare, de 350 euro lunar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri