Banca elena Piraeus a preluat, prin absorbtie, activele viabile ale ATEbank, controlata de statul elen, inclusiv sucursala ATEbank Romania, tranzactia fiind parte a procesului de restructurare si consolidare financiara a sistemului bancar din Grecia, scrie Mediafax.
Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit din Grecia, este de asemenea prezenta in Romania.

"Piraeus are doua optiuni in acest moment in Romania, fuziunea celor doua sucursale locale sau vanzarea ATEbank Romania, care era deja anuntata de statul elen. O decizie va fi luata in urmatoarea perioada. Exista interes pentru preluarea ATEbank Romania", au declarat surse bancare.

Incepand de luni, 30 iulie, toata reteaua de sucursale a ATEbank va opera in cadrul entitatii Piraeus Bank, dar isi va mentine brandul comercial "ATEbank". Toate tranzactiile clientilor vor continua sa fie derulate la fel ca pana acum, fara nicio schimbare, se arata intr-un comunicat al grupului elen Piraeus Bank.

Impreuna, cele doua banci vor avea active de 75 miliarde de euro, depozite de 35 de miliarde de euro si un sold al creditelor de 47 miliarde de euro.

Statul elen, care detine 77% din actiunile grupului ATEbank, a luat chiar in aceasta saptamana decizia de a vinde institutia de credit.

ATEbank, un creditor traditional al sectorului agricol, a trecut printr-un proces de restructurare pentru a scapa de creditele neperformante si de subsidiarele neprofitabile.

Piraeus Bank a obtinut in Romania un profit inainte de taxe de 4 milioane de euro in primul trimestru, in timp ce profitul inainte de provizioane a atins 33 de milioane de euro.

Activele Piraeus Bank in Romania au scazut cu 4,6% in primul trimestru, de la nivelul de 3,5 miliarde de euro raportat la sfarsitul anului trecut la 3,34 miliarde de euro. Fata de primul trimestru al anului trecut, activele au inregistrat un declin de 16%.

Banca avea in Romania, la sfarsitul lunii martie, 149 de sucursale si 1.726 de angajati, in scadere de la 178 de unitati si 1.870 de salariati la sfarsitul anului trecut.

ATEbank detine 483 de sucursale in Grecia, 35 in Romania si una in Germania.

Institutia de credit elena controleaza 93,27% din actiunile ATEbank Romania, un alt actionar important fiind Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, care are 3,83% din actiuni.

Grupul ATEbank a anuntat in mai 2011 ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

Bancile elene au fost puternic afectate de participarea la un program pentru stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre sectorul privat. Institutiile de credit din Grecia au inregistrat pierderi masive, situatie care a facut necesara recapitalizarea cu fonduri de la creditorii internationali ai Greciei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri