Decizia bancii vine la doua luni dupa ce BCR a anuntat ca va oferi imprumuturi imobiliare numai in lei celor care au venituri in moneda nationala.

ING Bank a aratat ca riscul aferent contractarii unui credit cu ipoteca in valuta, in timp ce veniturile sunt obtinute in lei, si restrictionarea creditarii in euro prin implementarea Regulamentului BNR 24/2011 reprezinta principalele motive pentru schimbarea strategiei de creditare.

Totodata, banca a precizat ca din ianuarie 2012 pana in prezent, vanzarile ING de credite in lei au crescut cu 38% fata de cele in euro.

„Un credit in lei este o alegere buna pentru ca nu are riscul asociat fluctuatiilor valutare. Inca din 2011, ne-am indreptat atentia catre creditele in lei si am dezvoltat produse competitive in moneda locala, iar retragerea creditelor in euro vine ca o continuare fireasca a acestei strategii si in acord cu tendinta pietei,” a declarat Maria Cristina Matei, director executiv ING Retail Banking.

Clientii care au accesat credite in moneda europeana vor continua rambursarea in euro si in conditiile initial contractate, iar aplicatiile deschise pana la sfarsitul anului 2012 vor fi onorate in moneda solicitata.

Potrivit unui studiu ING International Survey (IIS), desfasurat prin intermediul TNS Research, se arata ca 47% dintre romanii intervievati ar contracta un credit in lei datorita faptului ca sunt platiti in lei, 32% ar alege tot creditul in moneda locala deoarece constientizeaza ca ar avea un control mai bun asupra cheltuielilor lunare, in vreme ce numai 13% dintre romanii intervievati au declarat ca ar alege creditul in euro avand in vedere o dobanda mai mica.