Leul a inchis sedinta pe apreciere

Cotatiile monedei nationale au revenit aproape de 4,33 lei/euro spre finalul sesiunii locale, intr-o piata in care jucatorii straini sunt principalii cumparatori de lei dupa anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

JP Morgan a anuntat marti seara ca va include, de la 1 martie, obligatiunile Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente, informatie care a dus la aprecierea leului imediat pe pietele internationale, potrivit Mediafax.

"Desi includerea nu este inca un fapt stabilit, stirea a confirmat asteptarile care au sustinut recentul avans al activelor denominate in lei. Dupa momentul anuntului de marti seara, leul a castigat circa 1% pe volume semnificative, ajungand la nivelul de 4,34 lei/euro, atins ultima data in februarie 2012. In opinia noastra, banca centrala a infranat avansul leului prin interventii importante ieri si credem ca va continua sa isi creasca rezervele valutare, fapt ce ar impiedica o apreciere clara a leului dincolo de 4,30 lei/euro in perioada urmatoare", arata un raport ING Bank transmis miercuri dimineata.

La debutul sesiunii interbancare locale, cursul s-a situat aproape de 4,34 lei/euro, iar primele transferuri au dus rata de schimb pana la un minim de 4,3200 - 4,3220 lei/euro.

Ulterior, cotatiile s-au mentinut aproape de 4,34 lei/euro, iar la finalul sesiunii locale, odata cu deschiderea pietei americane, rata de schimb a coborat spre 4,33 lei/euro. In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3300 - 4,3310 lei.

Analistii ING Bank spun ca potentialele interventii ofociale au fost completate si cu cererea naturala pentru valuta, astfel ca tendinta de apreciere a leului a fost temperata, desi volumele tranzactionate au fost ridicate.

Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat miercuri la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a fost publicat de banca centrala la 30 ianuarie 2012.

In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3894 lei/euro, asfel ca nivelul de miercuri este cu 5,3 bani mai redus.

Pentru moneda americana, banca centrala a anuntat de asemenea un curs in scadere, cu 2,86 bani, la 3,2596 lei/dolar, reprezentand minimul din 29 februarie, cand dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a coborat la 3,5061 lei/franc, fiind cel mai redus nivel din decembrie 2011. O rata de schimb inferioara celei de miercuri a fost publicata la 7 decembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,5037 unitati.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile practicate de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi se plasau la 5,52 - 6,02%, iar randamemntele la o saptamana se situau in intervalul 5,51 - 6,01%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri