Leul s-a depreciat. Vezi AICI cursul BNR

Cotatiile monedei nationale au urcat spre 4,34 lei/euro in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in crestere usoara, cu 0,22 bani, la 4,3373 lei/euro.

In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3351 lei/euro, reprezentand minimul din 30 ianuarie 2012. Raportat la nivelul de joi, leul s-a apreciat cu 1,8% de la inceputul anului, noteaza Mediafax.

Leul a inceput sa se aprecieze de la jumatatea lunii decembrie, jucatorii mizand initial pe stabilitate politica si incheierea unui nou acord cu FMI. De asemenea, au fost atrasi si de randamentele la titlurile de stat, avand in vedere ca pe valutele din regiune se asteapta taieri de dobanda. Apetitul jucatorilor straini s-a accentuat insa dupa anuntul JP Morgan de marti seara privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Pentru moneda americana, cursul a urcat la 3,2484 lei/dolar, de la 3,2431 lei/dolar joi. In sesiunea de joi, referinta s-a plasat la minim din 29 februarie, cand dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

In schimb, referinta pentru francul elvetian a continuat sa scada, la 3,4758 lei/franc, ajungand astfel la cel mai redus nivel din 5 iulie 2011. La data mentionata, cursul a fost de 3,4229 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

In debut, bancile au cotat euro la 4,3240 - 4,3265 lei, aproape de nivelul de la inchiderea de joi.

Ulterior, cererea comerciala de euro a dus cotatiile spre 4,34 lei/euro, pe volume inferioare celor de joi.

In sesiunea precedenta s-au inregistrat volume ridicate de valuta tranzactionata, jucatorii straini care au investit in titluri de stat fiind principalii vanzatori de euro.

Finantele au atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, de sase ori mai mult decat si-au propus, iar randamentul a coborat cu 1,17 puncte procentuale fata de luna decembrie, la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate.

Dobanzile practicate de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi se situau la 4,98 - 5,48%, iar randamentele la o saptamana se plasau la 5,36 - 5,86%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri