Metropolitan Life, companie rezultata din fuziunea recenta dintre Alico Asigurari si Aviva Asigurari de Viata, a lansat in Romania primul produs sub marca proprie, similar cu cele care domina piata din Statele Unite, ce ofera un venit la pensie sub forma unei anuitati garantate.
"Am preluat expertiza si practica pe care grupul o detine in piete mature, Metropolitan Life Insurance Company fiind lider de piata in Statele Unite pe acest segment cu vanzari totale de 30,99 miliarde de dolari in 2011. In SUA, de altfel, acest segment de piata inregistreaza o dezvoltare accelerata, analistii estimand vanzari de 268 miliarde de dolari in 2016, fata de 240 miliarde de dolari in 2011", a spus Theodor Alexandrescu (foto), reprezentantul Metropolitan Life in Romania, cu ocazia lansarii produsului.

Noul produs de planificare financiara, denumit "Viitor MET - Anuitate garantata", ofera o pensie pe viata cu venit lunar fix, stabilit si cunoscut de la inceput prin contract - pensia viagera, incepand cu momentul ales al pensionarii (60 sau 65 de ani). Venit garantat prin contract va fi platit pentru cel putin 15 ani, chiar si daca survine decesului titularului in acest interval, caz in care sumele cuvenite vor fi platite beneficiarilor desemnati. De asemenea, exista o dobanda tehnica garantata atat in perioada de acumulare, cat si in perioada de plata a beneficiilor.

Metropolitan Life, prin vocea lui Theodor Alexandrescu, estimeaza vanzari de 3 milioane de euro in acest an, pentru acest produs, la o prima anualizata pentru un contract mediu de 2.000 lei, ceea ce insumeaza un numar de 15.000 de contracte.

Theodor Alexandrescu a adaugat ca "spre deosebire de pietele cu experienta, unde eficienta produselor de tip anuitate a fost deja demonstrata, fiind un instrument esential pentru planificarea veniturilor la pensionare, pentru Romania, conceptul de anuitate este practic necunoscut publicului larg. In esenta, un contract de anuitate este un contract prin care, in schimbul unor contributii, compania ofera plata unui venit fix, pentru toata durata vietii, la un anumit moment din viitor, agreat de la inceputul contractului. Astfel, veniturile din anuitati vin in completarea pensiei pe care o ofera sistemul obligatoriu – atat Pilonul I, cat si Pilonul II – sistem care, asa cum se cunoaste deja, nu poate asigura pastrarea standardului de viata dupa retragerea din activitate".

Asadar, planurile de anuitati sa incadreaza Pilonului III, alaturi de alte instrumente de economisire precum : Instrumente Pilon III: economii personale; investitii personale; fonduri mutuale (reglementate CNVM); asigurari conform legii 32/2000; asigurari de viata cu beneficii garantate; asigurari legate de fonduri de investitii (unit-linked) si fonduri de pensii facultative (legea 204/2006).

Un contract de anuitate reprezinta un contract prin care o companie ofera unei persoane un venit in transe periodice, in schimbul unei contributii. Contributia se poate plati o singura data sau in mai multe transe. Contributia se poate plati o singura data sau in mai multe transe.





In caz de invaliditate totala si permanenta in caz de accident, aparuta in perioada de acumulare, asiguratul beneficiaza de plata anticipata a rentei viagere, iar in caz de deces al asiguratului inainte de maturitate, in perioada de acumulare, renta este platita urmasilor, iar in caz de deces dupa perioada de maturitate (in perioada platii rentelor, dupa cei 15 ani garantati), se efectueaza plata unei sume echivalente cu 6 rente viagere.

Exemplu de calcul:
- O persoana in varsta de 30 de ani;
- Cumpara o anuitate garantata cu plata beneficiilor la varsta de 65 de ani;
- Pentru o anuitate garantata de 600 de lei, plateste 151 de lei/luna (3% contributie crescatoare);
- La suma garantata a anuitatii se adauga valorile acumulate ca urmare a rezultatului investitional excendentar.

Fuziunea dintre Aviva Asigurari de Viata si Alico Asigurari Romania, companii afiliate Metropolitan Life Insurance Company - MetLife, Inc., incaputa anul trecut se va incheia la sfarsitul lui 2013. Din luna octombrie a anului trecut, cele doua companii opereaza pe plan local sub brandul Metropolitan Life.

In Romania, Metropolitan Life este numarul 3 in piata de asigurari de viata, cu 16% cota de piata – 11,90% Alico Asigurari si 4,22% Aviva Asigurari, cu experienta de peste 14 ani de activitate pe piata locala de asigurari de viata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri