Programele de protectie impotriva riscurilor catastrofale din Romania nu sunt considerate a fi la fel de bine cotate ca alte programe catastrofale disponibile pe pietele internationale - acesta este unul dintre motivele pentru care reasiguratori importanti se retrag de pe piata nationala, a afirmat Guy Hudson, partner, JLT Re.
Astfel, in opinia sa, "principalele motive pentru care o parte dintre reasiguratori isi reduc prezenta sau parasesc de tot piata din Romania sunt: a) inrautatirea rezultatelor din portofoliile RCA, cauzata de competitia acerba, sume mari de despagubire acordate pentru daune morale si retentii mici ale companiilor de asigurari, b) convingerea ca programele din Romania de protectie impotriva riscurilor catastrofale nu sunt la fel de bine cotate ca alte programe catastrofale disponibile pe pietele internationale, c) ingrijorare privind ratele pe property, d) remarcarea unei cresteri a pierderilor pe property", a declarat Guy Hudson, pentru 1asig.ro.

Aceste retrageri sunt insa doar o parte a problemelor inregistrate la nivelul CEE pe segmentul reasigurarilor - fenomenul determina treptat insuficienta protectie prin reasigurare la nivelul regiunii.

Recent, la un eveniment organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), Madalin Rosu, reprezentant al Uniunii mentionate si director daune al companiei de asigurari Generali Romania, a declarat, de asemenea, ca evolutia intr-un trend continuu si crescator a segmentului daunelor morale si deces nu a ramas fara consecinte, iar una dintre acestea este reprezentata de decizia reasiguratorului francez Scor Re de a nu mai cota portofoliile de polite de raspundere civila auto (RCA).

"Scor Re a trimis o scrisoare catre companiile partenere prin intermediul careia anunta ca pentru moment nu va mai accepta in reasigurare portofolii de polite RCA. Consider ca a reprezenta, de fapt, un mesaj voalat avand in vedere situatia din Romania, si ca indirect reasiguratorul si-a exprimat ingrijorarea privind lipsa de predicitibilitate in ceea priveste sumele platite ca despagubiri aflate pe un trend crescator pe segmentul de vatamari corporale si deces", a afirmat Madalin Rosu.

El a adaugat ca inainte de a lua decizia respectiva reprezentantii Scor Re au facut cateva vizite la companii astfel incat sa inteleaga situatia, interesati daca nu cumva se produce o frauda la nivel de piata. "Dupa discutii au observat ca acesta este de fapt trendul in realitate (n.r. - din cauze exogene) pe zona de daune morale si deces, ceea ce genereaza o lipsa de predictibilitate a cazuisticii".

De asemenea, reprezentantul UNSAR a precizat ca reasiguratorul coteaza in continuare alte portofolii de polite, decizia limitandu-se numai la RCA. Totodata, prezent, la discutii, Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a spus ca un alt reasigurator de talie mondiala, adica Munich Re, nu mai coteaza RCA in Romania de ani de zile.

"In ultimele luni a fost inregistrata o crestere semnificativa a ratelor de reasigurare pentru programe de raspundere civila auto din cauza motivelor mentionate. De asemenea, Romania este cea mai expusa tara la catastrofe din ECE in termeni de severitate potentiala si acest lucru se reflecta in ratele reasigurare platite de asiguratorii locali pentru cutremur", a mai declarat Guy Hudson, partner, JLT Re, pentru publicatia citata.

Rentabilitatea asigurarilor generale, care include segmentul politelor auto, este negativa, in conditiile in care incasarile asiguratorilor sunt depasite de cheltuielile aferente emiterii politelor si acoperirii daunelor. Pe segmentul RCA, de exemplu in 2012 rata combinata a depasit 124%, iar pe Casco a atins 127%, in conditiile in care rata daunei s-a situat la aproape 83% pe RCA si la peste 88% pe Casco. Pierderile asiguratorilor au fost acoperite de actionari, care numai in 2012 au adus aporturi la capitalul companiilor locale de aproape 800 milioane de lei.

Anul trecut au fost avizate un numar de 4.418 dosare de dauna pentru vatamari corporale si deces, in scadere cu 9% fata de anul trecut. Valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si deces, in suma de 328 milioane de lei a inregistrat insa o crestere cu 23% fata de anul 2011.

Dauna medie pe vatamari corporale a fost in 2012 de 57.931 lei, in scadere cu 15% fata de 2011.

Conform unui raport publicat de CSA, rezerva de dauna avizata pentru vatamari corporale si deces era la data de 31 decemrie 2012 in suma de 695 milioane de lei, in scadere cu 13% fata de sfarsitul anului 2011. Despagubirile platite pentru vatamari corporale si deces in anul 2012 reprezinta 18,3% din valoarea despagubirilor totale platite, iar valoarea rezervei de dauna avizata constituita pentru vatamari corporale si deces reprezinta 51,0% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri