Cursul leu-euro inchide ziua de vineri la maximul ultimelor sapte saptamani

Leul s-a depreciat in prima parte a sesiunii interbancare de vineri, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 4,74 bani mai ridicat, de 4,3794 lei/euro, reprezentand maximul ultimelor aproape sapte saptamani, scrie Mediafax.

O rata de schimb superioara, de 4,3806 lei/euro, a fost anuntata de banca centrala la 15 aprilie.

In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3320 lei/euro. Leul s-a depreciat si fata de dolar, rata de referinta urcand cu 4 bani, de la 3,3337 lei/dolar la 3,3737 lei/dolar.

In acelasi timp, cursul de referinta pentru francul elvetian a urcat la 3,5336 lei/franc, ajungand la cel mai ridicat nivel incepand cu 2 mai.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cotatiile monedei nationale au depasit 4,36 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de vineri, intr-o piata dominata de cumparari de valuta din partea jucatorilor straini, evolutie corelata cu cea a valutelor din regiune, care insa afisau corectii mai vizibile fata de euro.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,3550 - 4,3560 lei, iar pana la jumatatea zilei cursul a urcat treptat spre 4,38 lei/euro.

Valutele din regiune consemnau deprecieri mai pronuntate, de pana la 0,8% pe forint, pe fondul aversiunii jucatorilor straini fata de activele cu grad ridicat de risc.

Dealerii spun ca sentimentul negativ a inceput la finalul saptamanii trecute, dupa date sub asteptari despre industria manufacturiera din China, care s-au adagat ingrijorarilor ca Rezerva Federala (Fed) din SUA ar putea restrange programul de achizitii de obligatiuni menit sa stimuleze economia.

Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 3,46 - 3,96%, de la 2,98 - 3,48% pe an joi. In acelasi timp, randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut de la 3,2 - 3,7% la 3,51 - 4,01% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri