Dupa doi ani jumatate de acuzatii grave cu privire la infractiuni realizate pe teritoriul statului italian, reprezentantii City Insurance afirma ca societatea de asigurari a fost exonerata de catre Consiliul de Stat al Republicii Italia, printr-o decizie definitiva si irevocabila.

"Societatea City Insurance face publica hotararea Nr. 00840, din data de 21 februarie 2014, a Consiliului de Stat al Republicii Italia (echivalentul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - sectia contencios administrativ in Romania) ca a fost anulata decizia Nr. 2988/02.07.2012 a I.S.V.A.P. (actualul I.V.A.S.S.) , prin care se interzicea societatii dreptul de a subscrie noi polite de asigurare pe teritoriul Republicii Italia.", se arata in comunicatul de presa al companiei.

Astfel ca, societatea are dreptul de a incheia noi polite de asigurare pe teritoriul italian. "Judecatorii Instantei Supreme din Italia au constatat ca a fost comis un abuz impotriva societatii City Insurance, indreptat acum de justitie.", potrivit companiei.

In continuare se ca mentioneaza ca "prin decizia definitiva si irevocabila a Instantei Supreme din Republica Italia, sunt desfiintate in fapt toate suspiciunile privind societatea noastra referitoare la: asocierea cu structuri de tip mafiot, capital social insuficient, datorii neachitate catre intermediari si asigurati, neplata taxelor catre statul italian, precum si comunicatul de presa al Garzii Financiare, al regiunii Venetia, din data de 17 aprilie 2012."

Ca urmare a acestei hotarari, societatea City Insurance afirma ca va utiliza toate mijloacele legale pentru a recupera prejudiciul comercial si reputational, cu care a avut de a face in toata aceasta perioada. "Odata cu decizia Instantei Supreme, clara si fara dubiu, orice declaratie cu rea-vointa si cu tenta negativa la adresa City Insurance in legatura cu acest subiect, este informatie falsa.", se mai arata in comunicat.

Agentia italiana de stiri ANSA relata in 2012 ca o companie de asigurari din Romania, controlata de un om de afaceri italian, este suspectata de autoritatile din Italia ca ar fi acumulat in ultimii 5 ani venituri nedeclarate in valoare de 75 de milioane de euro.

Venituri nedeclarate de 75 mil. euro

Potrivit ANSA, agentii Garzii Financiare din Venetia au depistat venituri nedeclarate de 75 de milioane de euro la sucursala italiana a companiei de asigurari City Insurance. Firma este anchetata de asemenea, in Venetia si Cagliari, pentru presupuse fapte ilegale legate de participarea la licitatii organizate de companii publice din sectorul sanatatii, potrivit presei italiene.

Astfel, compania inregistrata in Romania, nerezidenta in Italia, ar fi obtinut in ultimii doi ani, prin mai multe firme intermediare, venituri din asigurari in regiunea Campania, precizeaza ANSA. In acelasi caz este suspectat un italian din regiunea Campania care ar face parte dintre actionarii firmei.

Conform presei, in luna iulie a acestui an, autoritatile italiene de supraveghere a sectorului asigurarilor, alertate de Garda Financiara, au revocat autorizatia companiei, invocand printre altele ca autoritatile din Romania ar fi "absolut incapabile sa cunoasca si sa monitorizeze expunerea complexa a companiei pe teritoriul italian". Ancheta a fost lansata dupa ce autoritatile financiare din Venetia au blocat o plata de 76 milioane euro datorata de regiunea Veneto catre City Insurance pentru acoperirea unor contracte de servicii in domeniul sanatatii.

Compania inregistrata in Romania a participat la mai multe licitatii organizate de institutii publice italiene in regiunile Veneto, Puglia, Basilicata, Sardinia, Sicilia, Lombardia, Lazio si Emilia Romagna, datorita carora a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro, potrivit ANSA.

City Insurance si-a majorat capitalul social cu 29,03 milioane de lei, la 75,88 milioane de lei, anul trecut, prin includerea profitului net al asiguratorului aferent anului 2012, potrivit datelor societatii. Actionarii City Insurance sunt Vivendi International, care detine 85,23% din titluri, Nicolae Musat (7,87%) si alte persoane fizice si juridice (6,9%).

Vivendi International SRL este controlata de Dan Odobescu - 95% si Florin Dima - 5%. Odobescu este cumnatul fostului premier Adrian Nastase si a preluat controlul City Insurance la finele lui 2012.

De profesie avocat, Odobescu a fost, pana in 1989, consultant juridic si de afaceri pentru companii de asigurari din Germania si alte tari din Europa de Vest, unde a plecat in 1982 prin casatorie. Din 1993 si pana in 2001, el a fost proprietarul si administratorul firmei de asigurari din Romania Charisma Entreprises, vanduta catre Alpha Insurance, care a intrat astfel pe piata romaneasca.

In perioada 2004-2006 Odobescu a condus UNITA Asigurari (in prezent UNIQA Asigurari). Infiintata in anul 1998, City Insurance activeaza in sectorul asigurarilor generale. In 2011, potrivit datelor companiei, subscrierile asiguratorului au crescut cu peste 30%, la 264 milioane de lei. Datele pentru 2012 nu au fost inca facute publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri