La finalul primelor trei luni din 2019, gradul de concentrare in cadrul pietei RCA a cunoscut un nou maxim, in contextul in care City Insurance si Euroins controlau aproximativ 70% din subscrierile pe acest segment de asigurari, potrivit unui raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Ca urmare, 7 din 10 asigurati RCA circula, in prezent, pe strazi cu polite de la doua companii, ceea ce ridica din nou discutia legata de sustenabilitatea pietei si posibilitatea unui risc sistemic in industria de asigurari auto.

ASF precizeaza in cadrul raportului ca "in mod traditional piata de asigurari RCA din Romania a fost dominata de 3-4 asiguratori, in timp ce ponderile celorlalti jucatori au fost mult mai reduse sau chiar nesemnificative. Companiile cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA au fost City Insurance, Euroins si Omniasig VIG care detineau impreuna peste jumatate din piata (68% la 31 decembrie 2018, respectiv 78% la 31 martie 2019). Dar, formularea este oarecum inselatoare, deoarece Omniasig controleaza doar 8,58% din piata RCA, pe cand City Insurance 37,62%, iar Euroins 31,67%.

Concentrarea a fost favorizata si de faptul ca Asirom si-a redus considerabil portofoliul de asigurari RCA la putin peste 3% in primele trei luni din acest an. La finele lui 2018, Asirom avea 12% din piata RCA, iar City Insurance si Euroins controlau aproximativ 60%.

Indicatorul cel mai frecvent utilizat de catre autoritatile de concurenta pentru evaluarea gradului de concentrare a unei piete este indicele Herfindahl-Hirschman (HHI), care alaturi de cateva rate de concentrare la nivel primilor trei, cinci si respectiv sapte jucatori (CR3, CR5 si CR7 - indicatori specifici ce au la baza cotele de piata ale participantilor) poate evidentia mult mai corect lipsa de sustenabilitate a pietei RCA. In ceea ce priveste catalogarea pietelor din prisma concentrarii masurate de HHI, Comisia Europeana considera:

  • HHI < 1.000 – pentru o piata slab concentrata;
  • 1000 < HHI < 2.000 – pentru o piata cu concentrare medie;
  • HHI > 2.000 – pentru piete puternic concentrate.

In graficul de mai sus, se poate observa cum nivelul indicelui HHI a urcat semnificativ in decurs de numai trei luni (respectiv primul trimestru din 2019), de la 2.150 la 2.600, mult peste nivelul considerat de catre Comisia European ca reprezinta "o piata puternic concentrata". O crestere similara a mai avut loc in ultimii ani doar dupa falimentul Astra Asigurari.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane lei, restul pana la totalul clasei A10 (1,022 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4,65%.

La 31 martie 2019, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 33%), respectiv 12 luni (33%). Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut usor, cu aproximativ 3%, in trimestrul I al acestui an, comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, inregistrand valoarea de 609 lei.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele trei luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu trimestrul I din anul precedent cu 9%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14%.

In primele trei luni din anul 2019, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 63.464 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 5.980.405 lei.

La 31 martie 2019, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea urmatorii asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurari RCA: Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, City Insurance, Euroins, Generali Romania, Grawe, Groupama Asigurari, Omniasig si Uniqa Asigurari.

Incepand cu data de 3 martie 2017, compania Euro Insurances Dac practica servicii pentru clasa X (RCA) in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS), iar in primul trimestru al anului 2019 aceasta a subscris prime in valoare de 1,62 milioane lei. De asemenea, sucursala WATFORD Insurance Company Europe si-a inceput activitatea pe piata RCA in trimestrul III 2018, in baza dreptului de stabilire pe teritoriul Romaniei (FOE), la 31 martie 2019 inregistrand un nivel al primelor brute subscrise de 21,67 milioane lei.

Sursa foto: Vilaiporn Chatchawal / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri