”Una din principalele probleme intampinate de IMM-uri in obtinerea finantarii este legata de garantii. Sectorul privat din Romania este inca unul tanar si nu a avut timp si nici contextul favorabil, daca ne gandim la ultimii ani de criza, pentru a acumula capital. Garantia oferita prin FNGCIMM, de pana la 50% din valoarea creditului, rezolva aceasta problema pentru mare parte din antreprenori. Daca ne uitam la rolul pe care-l joaca pe piata muncii, la rolul lor in inovatie, IMM-urile sunt motorul economiei. Trebuie sa le sprijinim ca sa se poata dezvolta”, declara Anca Balasu, sef departament dezvoltare produse persoane juridice in cadrul Volksbank Romania.

Procesul de acordare este unul simplificat, spune banca. Odata aprobat creditul la banca, se aproba automat si garantia de stat. Antreprenorii pot obtine finantare pe o perioada de pana 3 ani, ce poate fi utilizata in regim revolving in primii doi ani, urmand ca in ultimul an, rambursarea sa se faca in rate constante.

Suma totala a creditelor ce pot fi acordate de Volksbank prin intermediul programului pentru IMM-uri se ridica la 47,3 milioane de lei.

Caracteristicile creditelor cu garantie FNGCIMM acordate de Volksbank:

• Suma maxima finantata: 5 milioane lei
• Suma maxima garantie FNGCIMM: 2,5 milioane lei
• Dobanda anuala :6,90% (variabila, ROBOR 3M+3,5%/an)
• Alte costuri: comision de gestiune FNGCIMM- 0,49% anual, comision de risc aferent garantiei de stat: 1,5% anual
• Comision de analiza: zero
• Comision de administrare:zero