Titlurile sunt oferite la 225 puncte de baza (2,25 puncte procentuale) peste midswap (indicatorul de referinta al pietei), aflat in prezent la 1,74%, ceea ce echivaleaza cu un randament indicativ de 3,99%. Surse bancare au declarat recent pentru Mediafax ca Ministerul Finantelor a mandatat bancile Citigroup, Societe Generale, UniCredit si ING sa pregateasca o emisiune de obligatiuni denominate in euro, cu maturitate de peste zece ani.

Cea mai recenta licitatie pe pietele externe a fost in luna ianuarie, cand Ministerul Finantelor au atras 2 miliarde dolari prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor. In luna octombrie, Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la un randament de 4,15% pe an.

Guvernul a anuntat in luna noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere urmatorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani. Initial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat in iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finantare pentru 2013.

De la inceputul anului, Trezoreria a atras 12,578 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.