Cursul de schimb publicat de BNR a scazut joi cu 0,7 bani (0,16%), la 4,3970 lei/euro, leul fiind sprijinit de optimismul indus pe pietele financiare mondiale de sedinta de politica monetara a bancii centrale a Statelor Unite.

Pentru dolarul american, BNR a publicat joi un curs de 3,2243 lei, in scadere cu 2,38 bani (0,73%). Francul elvetian este cotat la 3,6127 lei, usor sub nivelul de 3,6137 lei anuntat miercuri. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, informeaza Mediafax.

"Moneda nationala ar trebui sa fie favorizata de climatul optimist indus de sedinta de politica monetara din SUA si ne asteptam ca pragul de 4,39 lei/euro sa fie testat, o premiera pentru ultima saptamana. Tensiunea politica pare sa inregistreze o crestere usoara. Presa locala mentioneaza ca prim-ministrul a spus ca presedintele ar trebui sa isi dea demisia imediat, dupa ce ieri seara au fost facute publice niste inregistrari ce ar putea sustine investigatia de trafic de influenta impotriva fratelui sau. Indiferent de finalul acestui episod, faptul ca presedintele nu mai poate candida la alegerile prezidentiale din noiembrie iar partidul sau favorit nu pare sa fie intr-o forma foarte puternica (obtinand aproximativ 6% la votul din mai, un rezultat mai slab decat rezultatul obtinut de PSD, PNL, PDL, UDMR si un candidat independent), ar trebui sa limiteze impactul episodului respectiv asupra pietelor financiare", spun analistii ING Bank intr-o nota transmisa joi.

Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,3970 - 4,3980 lei, in urcare usoara fata de inchiderea de miercuri, de 4,3935 lei/euro, potrivit dealerilor. Maximul primei parti a zilei a fost atins in acelasi interval orar, la cota 4,3975 lei/euro, iar cel mai redus curs la care au fost efectuate tranzactii joi au fost de 4,3930 lei/euro, atins de dimineata.

Pana la aceasta ora au fost realizate 44 de transferuri pe piata interbancara, rulaj normal pentru aceasta perioada.
In regiune, forintul si zlotul polonez se apreciaza usor, cu circa 0,2% fiecare, datorita sentimentului pozitiv generat in pietele internationale dupa sedinta de politica monetara a Rezervei Federale a SUA (Fed). Presedintele Fed, Janet Yellen, a declarat, miercuri, la finalul unei sedinte de doua zile a conducerii bancii centrale, ca politica economica relaxata, recuperarea burselor si pietei imobiliare, precum si revenirea economiei mondiale ar trebui sa conduca la rate de crestere economica peste trend pentru SUA.

Fed a redus din nou cu 10 miliarde de dolari programul de achizitii lunare de obligatiuni, la 35 de miliarde de dolari. Lichiditatile semnificative introduse astfel in sistemul financiar au ajutat in ultimii ani economia americana, dar si pietele de capital la nivel global. Ratele medii ale dobanzilor practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 0,31% - 0,81% pe an, de la 0,35% - 0,85% pe an in ziua anterioara.

Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si apropiate de dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au continuat sa urce, la 1,13% - 1,63% pe an, de la 0,67% - 1,17% pe an in sedinta de miercuri. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat joi dimineata la 2,38% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri