"Urmare a analizei evolutiei pietei de asigurari pe perioada ultimilor 7 ani (2007 - 2013) si in special a evolutiilor inregistrate de clasele de asigurari considerate cu un risc ridicat in ceea ce priveste posibilitatea ajungerii in situatia in care este necesara interventia Fondului de garantare a asiguratilor (FGA), analiza efectuata atat pe primele subscrise, cat si pe indemnizatiile platite si rezervele tehnice aferente acestor clase, se constata o crestere mult mai mare a nivelului ultimelor doua elemente fata de primul", se arata in adresa trimisa de ASF catre asiguratori, potrivit Mediafax.

Astfel, potrivit datelor din document, in cazul asigurarilor generale, contributia va creste de la 0,8% la 1% din prime incasate, iar in cazul politelor de viata de la 0,3% la 0,5%. "Pentru garantarea unei bune functionari a pietei asigurarilor, cat si pentru buna protectie a asiguratilor si intarirea increderii acestora, s-a hotarat, incepand cu 1 ianuarie 2015, majorarea cotelor de contributie datorate de asiguratori la Fondul de garantare a asiguratilor (FGA)", se mai spune in document.

La sfarsitul anului 2013, disponibilitatile FGA au atins 844,8 milioane de lei. Potrivit Legii 136/1995, acestea pot fi plasate in instrumente ale pietei monetare purtatoare de dobanda, la institutii de credit, in titluri de stat sau alte plasamente sau alocari stabilite prin legislatia in vigoare. Anul trecut, nivelul contributiei a fost de 0,3% pentru asigurarile de viata si 0,8% pentru asigurarile generale (similar anului anterior).

"Dat fiind ca ne aflam intr-o perioada a anului in care in mod obisnuit se finalizeaza bugetele aferente anului/anilor urmatori, dorim sa va informam ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, cotele de contributie datorate de asiguratori la FGA, ca procent aplicabil volumului primelor incasate din activitatea de asigurari directe, urmeaza sa fie majorate, devenind astfel 1% pentru asigurarile generale si 0,5% pentru asigurarile de viata. Aceste modificari le veti regasi in curand in modificarea normelor aferente", se mai spune in adresa transmisa societatilor. In prezent, pe piata asigurarilor activeaza 37 de asiguratori.

Sursa foto: Shutterstock / Home insurance concept