Dupa ce le-a imputat brokerilor de asigurare uzanta unor comisioane ridicate la politele de asigurare de raspundere civila auto (RCA) si a propus reducerea acestora la maxim 10% din prima de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pregateste un nou set de modificari in special in ceea ce priveste conditiile pentru obtinerea si mentinerea autorizatiei de functionare in cazul intermediarilor, fapt ce a generat o mare agitatie in randul celor din urma.

Odata cu introducerea proiectului de Norma privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare in consultare publica, doua dintre prevederile acestuia au suscitat un interes deosebit in randul brokerilor de asigurari:

  • obligativitatea constituirii unui capital social subscris si varsat in forma baneasca, a carui valoare nu poate fi mai mica de 250.000 lei;
  • asigurarea unei capacitati financiare (fonduri proprii) care in permanenta sa fie la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro.

ASF argumenteaza ca prin noile prevederi "se urmareste atat alinierea la minimul cerintelor de capital social pentru institutiile din sectorul financiar non-bancar, cat si o corelare a fondurilor proprii cu dimensiunea volumului de prime intermediate, situate pe un trend de crestere. Aceasta ultima masura reprezinta si un instrument de interventie in cazul manifestarii unor factori de risc la nivelul brokerilor de asigurari precum calitatea scazuta a serviciilor, vanzarea frauduloasa (mis-selling) sau riscurile operationale - aferente proceselor de vanzare, modului de administrare a portofoliului de asigurari si de administrare a banilor clientilor".

Autoritatea puncteaza, de asemenea, cateva "realitati ale pietei de intermediere in asigurari":

  • brokerii de asigurare si/sau reasigurare (societati de intermediere sau agenti de intermediere in asigurari sau reasigurari cum au fost numiti initial – 1991) au pornit cu o cerinta de capital social de aproximativ 25.000 dolari in 1991, ajungand la un nivel de aproximativ 5.000 dolari. Odata cu trecerea in legislatia secundara, in 2001 s-a facut precizarea ca valoarea capitalului social va fi actualizata prin intermediul normelor, lucru care nu a mai fost realizat de atunci, aceasta valoare diminuandu-se continuu si ca urmare a deprecierii accentuate a monedei nationale in aceasta perioada de timp;
  • toate celelalte institutii financiare non-bancare (SSIF, IFN, societati de leasing) au capitaluri sociale care pornesc de la o valoare minima de 50.000 euro;
  • volumul primelor intermediate a crescut continuu (cu 10,7% in primul semestru 2004 fata de aceeasi perioada a anului trecut), neinsotit de cresterea corespunzatoare a capitalizarii de natura sa acopere riscurile suplimentare introduse in sistem;
  • primii 50 de brokeri detin 73% din valoarea primelor intermediate, dar 60% dintre acestia functioneaza paradoxal pe capitaluri minime. In acelasi timp, 43% dintre societatile de brokeraj ar indeplini noile conditii cumulative de capitalizare. Rezulta asadar o asimetrie totala intre societatile de brokeraj bine capitalizate si cele cu pozitii de piata agresive si riscante, necapitalizate suficient.

Si comisionul RCA ar putea fi limitat la 10%. Companiile de asigurari vor trebui sa mentioneze pe politele de asigurare de raspundere civila auto (RCA) comisionul de intermediere, care nu va depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate, se arata intr-un alt proiect ASF ce vizeaza modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul CSA 14/2011.

De asemenea, conform proiectului, asiguratorii care emit polite RCA vor detine pentru activitatea de asigurari generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, de cel putin 1,3. Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a criticat dur jucatorii din piata asigurarilor, la un seminar organizat de catre asociatia jucatorilor de profil, UNSAR, aratand ca gasit o piata abuziva, cu jucatori slabi, unde regulile de autorizare trebuie schimbate, si a indemnat companiile sa renunte la presiuni.

UNSICAR: ASF cauta sa desfiinteze brokerii

Noile propuneri de modificare a Normei ASF privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare au fost dezbatute de catre intermediarii in asigurari in cadrul unui seminar organizat pe 29 octombrie de catre UNSICAR. Referindu-se la masurile cuprinse in cele doua norme recent supuse dezbaterii publice de catre ASF, Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR, a afirmat ca "cea mai putin grava dintre cele doua propuneri este marirea de pana la 10 ori a capitalului social, pentru ca imi este greu sa fac o transpunere referitor la legislatia europeana, intrucat nu exista o prevedere legata de acel aspect. Noi suntem companii de servicii, nu suntem banci sau societati de asigurari, care au nevoie de o cerinta de capital minima. Amandoua normele fac parte din registrul: «Hai sa-i desfiintam pe brokeri!»"

Bogdan Andriescu a mai aratat, spre comparatie, ca pentru un broker din Franta capitalul social este 8.000 euro. "Am putea sa ne referim la o raportare PIB/capita, o raportare care releva puterea financiara a companiilor din tara respectiva. Nu poti sa ii ceri unei companii care, in Franta, are capitalul social cat PIB/capita in Romania sa fie de 20 de ori mai mare. Ca urmare, brokerii ar trebui, potrivit noilor reglementari, sa vina cu milioane de euro la 1 ianuarie 2015."

Prezent la eveniment, Victor Sraer, managing partner Otto Broker, apreciaza ca odata cu startul anului urmator nu vor ramane mai mult de 20 de brokeri in piata de asigurari, daca noile prevederi incluse in cele doua proiecte de norma vor intra in vigoare. Reprezentantii UNSICAR au reprosat ASF absenta consultarilor prealabile si au solicitat totodata initierea unui dialog constant cu brokerii in materia reglementarilor legislative.

"As vrea sa subliniez impactul foarte grav pe care o implementare a acestor modificari in termenul stabilit l-ar avea. Mecanismele concurentiale se vor schimba dramatic si nu cred ca vor ramane mai mult de 20 de brokeri in piata. Ceea ce este grav! Si 20 sunt multi. Acest lucru inseamna un impact direct asupra consumatorului de asigurari si ar fi un drum direct catre o piata de oligopol. Solicitam ca ASF sa initieze, de acum incolo, discutii prealabile pentru astfel de proiecte care au un impact puternic asupra pietei. Cu siguranta, daca am fi avut o astfel de consultare, am fi inteles poate care sunt problemele pe care autoritatea vrea sa le rezolve. Am certitudinea ca aceste propuneri au fost facute cu buna-credinta, dar impactul negativ poate fi unul major", a declarat Victor Sraer la un seminar UNSICAR.

In opinia sa, autoritatea ar trebui sa initieze un dialog constant cu brokerii de asigurare in materie de modificari legislative. "ASF trebuia sa ia in calcul faptul ca piata de brokeraj in asigurari este, in Romania si peste tot in Europa, o piata profund antreprenoriala si ocupata de IMM-uri. In contrast, piata asiguratorilor nu este una de IMM, dar piata de brokeraj este. Ca urmare, reglementarile din piata de brokeraj nu trebuie sa fie extrem de excesive. Pana la urma, brokerul reprezinta interesele clientilor, la fel ca si ASF, si trebuie avute in vedere masuri care intareasca acest lucru si concurenta pe piata", a mai spus Victor Sraer.

.

Sursa foto: Shutterstock / Om de afaceri cu umbrela pe furtuna

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri