Cursul BNR a scazut luni usor, dar piata interbancara nu a fost influentata vizibil de anuntarea rezultatelor alegerilor prezidentiale de duminica. Paritatea euro a scazut la cel mai redus nivel incepand din 5 noiembrie.

Paritatea euro a scazut cu 0,29 bani, la 4,4243 lei, cel mai redus nivel incepand din 5 noiembrie, data la care moneda europeana a fost cotata cel mai recent sub pragul de 4,42 lei/euro. Cursul dolarului a coborat cu 1 ban, la 3,5421 lei. Pentru francul elvetian, banca centrala a anuntat o referinta de 3,6831 lei, fata de 3,6833 lei vineri, informeaza Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4226 - 4,4254 lei, in scadere de la 4,4280 lei pe finalul sedintei de vineri.

Schimburile dintre bancile comerciale au fost operate intre un minim de 4,4237 lei/euro si un maxim de 4,4275 lei/euro. In regiune, forintul si zlotul au inregistrat variatii reduse, de 0,1%, in raport cu euro. "Leul a inchis saptamana trecuta intr-o nota calma, dupa ce a evoluat intr-o nota pozitiva pentru mare parte din zi. In mod interesant, piata nu a avut o reactie vizibila la rezultatul surprinzator al
alegerilor de duminica, desi in general consideram ca aceasta infrangere pentru partidul de la guvernare sugereaza o crestere a riscurilor de derapaje fiscale. Totusi, cat timp alegerile generale sunt programate pentru 2016 si asemenea riscuri nu sunt sustinute de semne proaspete, este posibil ca reactia pietei sa vina cu intarziere", afirma, intr-o nota pentru analisti si investitori, economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

Conform rezultatelor partiale anuntate, luni, de BEC, dupa centralizarea a 99,07% din procesele verbale, Klaus Iohannis a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidentiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezent la urne. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza luni la 0,08% - 0,53% pe an, fata de 0,09% - 0,54% pe an vineri.

Citeste si:
Patriarhul Daniel blocheaza depesedizarea dorita de Iohannis
Patriarhul Daniel blocheaza...

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,19% - 0,66% pe an, comparativ cu 0,14% - 0,61% pe an in ziua precedenta. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se situeaza la 1,79% pe an, fata de 1,81% pe an vineri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Dolarul a atins un nivel record in raport cu leul
Setari Cookie-uri