Referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei pentru francul elvetian a crescut cu 0,98 bani, de la 4,5054 lei/franc miercuri. Francul a fost cotat sus, peste 1 euro, in deschiderea sedintei interbancare pe pietele europene, cu un maxim al zilei la 1,0087 euro atins in cursul diminetii. Moneda elvetiana a inceput sa piarda usor teren in fata euro in jurul orei 11:00 si a coborat mai aproape de paritate.

La momentul transmiterii acestei stiri, francul este cotat pe pietele externe la 1,0028 euro, fata de 1,0026 euro pe finalul sedintei de miercuri.

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record joia trecuta, vineri, luni si miercuri, ca urmare a eliminarii joi a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro. Francul s-a apreciat puternic incepand de joia trecuta, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat miercurea trecuta de BNR, francul se afla in crestere cu 20,7% fata de leu.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,8721 lei, in scadere cu 2,68 bani fata de recordul de 3,8989 lei/dolar inregistrat miercuri. Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe.

Citeste si:

Referinta euro a scazut cu 1,05 bani, la 4,5005 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost inregistrat in urma cu aproape doi ani si jumatate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Sursa foto: Franc elvetian, Shutterstock.com