Proiectul legii CEETAR (Corpul Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania), proiect respins de Senat - insa aflat in continuare pe agenda Camerei Deputatilor, nu ne apropie deloc de practica europeana, ci care, in plus, va genera in mod sigur o crestere a primelor de asigurare auto CASCO si RCA, ca rezultat al cresterii costurilor solutionarii daunelor, spune Remi Vrignaud, presedinte UNSAR si CEO Allianz-Tiriac Asigurari.

"O spunem raspicat: industria de asigurari din Romania este guvernata de un cadru legislativ clar si complet, aliniat normelor si principiilor europene, de natura sa asigure stabilitatea pietei. Si orice initiativa contrara nu va face altceva decat sa ne blocheze apropierea de Europa si, implicit, de beneficiile de care se bucura consumatorii europeni. Un astfel de exemplu este si proiectul legii CEETAR", a declarat Remi Vrignaud, la cea de-a doua editie a Conferintei Europene privind Protectia Consumatorului in Serviciile Financiare.

Evenimentul a fost organizat de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor cu sprijinul si participarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

"Regretabilele derapaje punctuale - caci ele exista - sunt deja sanctionate de ASF, dar au ajuns sa fie atat de des reiterate in spatiul public incat situatia risca sa aiba un impact major asupra increderii clientilor in intregul sistem de asigurari", a spus Remi Vrignaud.

Senatul a respins propunerea legislativa pentru infiintarea CEETAR, care, potrivit asociatiei asiguratorilor (UNSAR) ar institui un monopol privat asupra activitatii de constatare si evaluare daunelor si ar majora preturile la RCA. In opinia specialistilor UNSAR, "principiul de functionare a CEETAR va provoca prejudicii majore atat asiguratilor si pagubitilor, cat si mediului economic in ansamblul sau prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare si evaluare a daunelor, o componenta vitala a intregului sistem de asigurari".

CEETAR s-ar regasi, de altfel, atat in afara cadrului institutional si procedural reglementat prin Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, cat si in afara normelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, singura entitate abilitata prin lege sa supravegheze si sa reglementeze acest domeniu. "Proiectul legii CEETAR nu ne apropie deloc de practica europeana, ci care, in plus, va genera in mod sigur o crestere a primelor de asigurare auto CASCO si RCA, ca rezultat al cresterii costurilor solutionarii daunelor", adauga Remi Vrignaud.

In cazul adoptarii acestui act normativ, spune UNSAR, un prim efect al monopolului astfel instituit printr-o entitate autonoma, autoreglementata si nesupravegheata de nicio institutie specializata ar fi o majorare subita a primelor de asigurare auto CASCO si RCA, ca rezultat al cresterii costurilor solutionarii daunelor. "Acestea din urma vor trebui sa includa si costurile suplimentare reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice, stabilite unilateral de catre CEETAR. In consecinta, aceasta crestere se va regasi automat in nivelul primelor de asigurare auto platite de clientii romani pentru politele de tip RCA si CASCO", potrivit UNSAR.

Sursa foto: UNSAR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri