Ca urmare, BRD anunta ca si-a mentinut pozitia de lider pe piata de factoring si sa-si majoreze cota de piata cu aproape 2%. Cresterea volumelor a fost generata in principal de cresterea numarului de clienti la peste 600 (+ 33% vs. 2013), banca gestionand peste 2000 de relatii vanzator - cumparator si aproximativ 300.000 de facturi.

"Aceste rezultate demonstreaza interesul pietei pentru solutii de finantare si management al creantelor, careia BRD se adreseaza cu servicii de optimizare a cash-flow-ului, protectia fata de riscurile asociate portofoliului de creante si gestiunea corespunzatoare a acestora", se arata intr-un comunicat al bancii.

Cresteri de 22% pana la 25% pe factoring

Operatiunile de factoring intern detin si in 2014 ponderea cea mai importanta in cifra de afaceri derulata, 74%, in timp ce operatiunile de factoring international au inregistrat o usoara crestere fata de anul anterior, ajungand la 26% in total portofoliu, atat factoringul de export cat si cel international avand evolutii foarte bune (cresteri de 22% pana la 25%) fata de volumele inregistrate in 2013. Operatiunile de factoring fara regres, prin care banca preia riscul de neplata a debitorilor cedati detin in continuare o pondere semnificativa in total volume in timp ce, pe sectoare de activitate, portofoliul prezinta o buna dispersie, sectoarele cele mai reprezentative fiind constructiile, industria metalurgica, masinile si echipamentele si comertul.

In 2014, banca si-a diversificat oferta de produse pe acest segment de activitate, lansand operatiuni de Supply Chain Finance, o combinatie intre tehnologie - platforma online dedicata unor astfel de tranzactii - si know-how, pentru partile implicate: debitor (platitor) si furnizor (vanzator). Aceste operatiuni le permit intreprinderilor mici si mijlocii, in calitate de furnizori ai unei companii mari, din categoria large corporate, accesul la o sursa de finantare.

Citeste si:

"Ca urmare a implementarii unor astfel de solutii, banca raspunde unor prioritati si nevoi actuale ale clientilor multinationali, de imbunatatire a capitalului de lucru si a eficientei operationale, punand in acelasi timp la dispozitia furnizorilor lor un produs simplu de accesat", potrivit BRD.

Piata de factoring este dominata de banci, care si-au creat de­par­tamente specializate, desi pe acest segment si-au facut loc si firme independente specializate. Piata de factoring a totalizat anul trecut 2,7 mld. euro, in scadere cu 5%, iar printre principalii concurenti BRD se numara BCR, UniCredit, Raiffeisen, INGBank, Access Financial, Next Capital, RBS si Romfactor.

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si lider pe piata creditelor sindicalizate. BRD - Groupe Societe Generale are 2,2 milioane de clienti si opereaza o retea de aproximativ 860 de unitati. Cu peste 2,2 milioane de carduri valide si o retea de acceptare de peste 25 000 POS-uri si 1 500 ATM-uri, BRD este lider si pe piata cardurilor. Activele totale ale bancii erau, la sfarsitul anului 2014, de 45,18 miliarde lei9.