Analistii financiar-bancari din cadrul AAFBR considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara la 2% in sedinta consiliului de administratie de marti.

Totodata, majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute constante pe data de 31 martie 2015, atat la pasivele in lei (10%) cat si la cele in valuta (14%). Acesta ar putea fi ultima reducere a dobanzii de politica monetara din actualul ciclu, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 aratand o dobanda de 2%.

In paralel, cei mai multi dintre participanti estimeaza reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei pana la 8% in decembrie 2015, precum si a celor aferente pasivelor in valuta pana la 12% in decembrie 2015.

Estimarile pentru decembrie 2016 arata un nivel posibil al dobanzii de politica monetara de 2%. Ele variaza intre un minim de 1,75% si un maxim de 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului 2016, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

Citeste si:
Analisti: BNR va mentine dobanda cheie, aflata la un minim istoric
Analistii din banci estimeaza...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Robor se va dubla pana la final de an. Dobanzile devin real negative