ANAF considera ca "selectia prin omisiune" a actiunilor institutiei in vederea "conceperii materialelor de presa" nu face altceva decat sa contribuie "intr-o maniera consistenta" la informarea defectuoasa, prezentand "in mod eronat eforturile depuse de Directia Antifrauda".

"Reiteram pe aceasta cale si faptul ca actiunile de combatere a micii evaziuni reprezinta o linie secundara de activitate a ANAF, tratata insa cu aceeasi seriozitate de catre ANAF. Linia prioritara de actiune a DGAF este reprezentata de analiza, investigarea si instrumentarea cazurilor de frauda fiscala organizata sistematica", se arata intr-un comunicat transmis de ANAF, in care sunt reluate rezultate ale activitatii Directiei Antifrauda in 2014 si in primele doua luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Directia Antifrauda au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar in primele doua luni din 2015 procenajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizarilor penale inaintate organelor de ancheta. Referitor la suspendarea activitatii unui restaurant PUB pentru doar 3,18 lei, ANAF mentioneaza ca diferenta intre raportul emis de casa de marcat si monetarul reprezentand incasarile zilei a fost de 1.596,7 lei.

"Despre Cofetaria Codrina din Timisoara s-au publicat stiri, din nou fara a ne fi solicitata pozitia, prin care a fost prezentata o situatie fara corespondenta cu realitatea, respectiv suspendarea activitatii pentru un plus de 1,5 lei in casa de marcat. In fapt, inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL. In legatura cu materialele aparute in presa legate de confiscarea "urzicilor unei batranici" de catre Directia Antifrauda, fara a fi intrebati in legatura cu veridicitatea informatiei, precizam ca acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activitati nu intra in sfera actiunilor intreprinse de DGA", se mai spune in comunicatul ANAF.

In ultimele zile au fost relatate cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacsis" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.

Citeste si:
Cum treci cu bine peste controalele ANAF
Cum treci cu bine peste...

Foto: Shutterstock / Paper cash register


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Emailuri false transmise in numele cabinetului presedintelui ANAF