Actionarii majoritari ai Astra Asigurari, The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, vor sa aduca banii necesari in companie, respectiv suma de 425 milioane lei, in doua etape, pana in septembrie 2016, si cer ASF revocarea administrarii speciale.

"The Nova Group Investments Romania S.A si Epsilon Estate Provider SRL, actionarii majoritari ai ASTRA S.A considera ca, in contextul limitarii activitatii ASTRA conform deciziei ASF nr.999 din data de 26 mai 2015, era predictibila inchiderea fara succes a Etapei III a majorarii de capital a ASTRA adresata investitorilor institutionali", se arata intr-un comunicat al The Nova Group Investments Romania, citat de Mediafax.

Astfel, cei doi actionari majoritari propun ca plan de redresare a companiei sa contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevazuta ca necesar pentru majorarea de capital, proces esuat saptamana trecuta, dar in doua etape. Prima transa, de 150 milioane lei, ar urma sa fie platita pana la sfarsitul acestui an, iar restul de 275 milioane lei pana la 30 septembrie 2016.

Totodata, actionarii solicita sprijinul institutional al Autoritatii de Supraveghere Financiara, prin revorcarea administrarii speciale, respectiv incetarea mandatului KPMG ca administrator special, preluarea AXA Life Insurance S.A. de catre Astra, dar si revocarea Deciziei ASF nr.999 din 26 mai 2015, prin care se limiteaza activitatea de subscriere de catre Astra. "In conditiile aprobarii planului de redresare financiara, actionarii sunt pregatiti sa sustina nevoile urgente ale companiei cu fonduri, ca etapa preliminara si temporara pana la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital", se mai spune in comunicat.

ASF a transmis joi ca, in sedinta din aceasta saptamana a Consiliului autoritatii, se va decide asupra situatiei Astra Asigurari, dupa ce va analiza raportul pe care KPMG il va intocmi cu privire la derularea procesului de redresare. Niciun investitor nu a fost interesat sa participe la majorarea de capital la Astra, astfel ca administratorul special KPMG a transmis miercuri seara ca analizeaza impreuna cu ASF posibilele variante de redresare a companiei, apreciind ca nu va putea fi adoptat alt plan fara o suplimentare de capital. A treia etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare a Astra, adresata atat actionarilor existenti, cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a incheiat miercuri.

"Din analizele efectuate in dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fara majorarea capitalului social. (....) nu credem ca un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fara elementul de majorare a capitalului. Astfel, dupa clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi in masura sa prezentam concluziile noastre, precum si masurile pe care le propunem in consecinta spre aprobarea ASF, cu care ne aflam in permanenta comunicare si colaborare, asa cum am fost de altfel pe intreg parcursul perioadei de administrare speciala", au spus reprezentantii KPMG.

Compania de asigurari se afla in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special firma KPMG Advisory. Actionarii Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, au aprobat in urma cu doua saptamani suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsa in cea de-a treia etapa, destinata investitorilor institutionali. Astfel, actionarii Astra au decis suspendarea procesului de majorare a capitalului pana la suspendarea efectelor deciziei ASF 999 din 26 mai.

In raportul din 10 iulie prin care KPMG Advisory convoaca AGEA la Astra este prezentat raspunsul Autoritatii de Supraveghere Financiara la o adresa a societatii privind solicitarea actionarilor The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, controlate de Adamescu, de suspendare a implementarii majorarii capitalului social al Astra.

Totodata, ASF preciza la acel moment ca, in urma analizarii efectuate asupra elementelor reclamate de actionarii celor doua firme, respectiv "neconformitatea prospectului", "administrarea speciala exercitata in mod necorespunzator", "lipsa oportunitatii participarii la majorarea capitalului social a actionarilor existenti cat mai ales a potentialilor investitori strategici", nu au fost identificate incalcari ale prevederilor Legii nr. 297/2004 si ale reglementarilor emise, astfel incat in cazul in speta nu sunt incidente prevederile art. 180 litera d din lege.

Astfel, potrivit legislatiei incidente, derularea unei oferte de actiuni se poate suspenda de catre ASF, "daca exista indicii temeinice privind incalcarea prevederilor prezentei legi si a reglementarilor emise" (art. 180 litera d din Legea nr. 297/2004 cu modificarile si completarile ulterioare) si nu la cererea actionarilor emitentului.

Compania de asigurari a atras, dupa primele doua etape ale majorarii de capital doar 134.000 lei, din totalul de 425 milioane lei necesare. Din 6 august a inceput etapa destinata investitorilor institutionali, care s-a incheiat la 19 august, ASF purtand discutii in ultima perioada cu mai multe fonduri de investitii, in special din China.

Conform reprezentantilor administratorului special, au avut loc negocieri cu o serie de investitori strategici interesati in procesul de majorare a capitalului social al Astra, iar rezultatele acestor negocieri urmau sa fie cunoscute la incheierea operatiunii de majorare a capitalului. nIn octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti.

Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat recent ca discutiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate, existand sanse "bune" in aceasta vara sa fie rezolvata problema sau ca firma sa intre intr-un nou plan de redresare cu un investitor strategic, insa ca depinde de actionari, daca vor "s-o marite", cu "pretentii mari la zestre".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri