Dobanzile la creditele in lei scad la inceput de an, in contextul in care indicele de piata monetara ROBOR la 3 luni a coborat la un nou minim istoric. In prima sedinta din acest an, ROBOR la 3 luni a fost cotat la 1%, arata o analiza a Bancii Transilvania.

Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania, sesizeaza o consolidare a dobanzilor de piata, atat overnight, cat si pe scadenta de 3 luni. "Evolutiile din pietele externe (inclusiv scaderea severa de pe bursa chineza) s-au resimtit pe piata financiara interna in prima sedinta de tranzactionare din 2016. Pe piata monetara ratele de dobanda s-au consolidat: overnight la 0,16%/0,53%", spune Radulescu intr-o nota de analiza.

Pe de alta parte, ROBOR pe scadenta trei luni, indicele folosit cu precadere la creditele in lei, s-a redus marginal, cu doua puncte baza, la 1% - un nou
minim istoric. Procesul de consolidare a continuat pe piata titlurilor de stat, unde rata de dobanda pe scadenta ce 10 ani a scazut la 3,69%.

Statul s-a imprumutat in schimb mai scump la inceput de an

Potrivit lui Radulescu, la prima licitatie din 2016, Trezoreria a atras 600 milioane lei, prin titluri scadente in ianuarie 2018, la un cost mediu anual de 1,47%, in crestere usoara fata de nivelul de 1,43% consemnat la licitatia din luna decembrie.

Sursa foto: Lucian Milasan, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri