Compania de consultanta Deloitte ar trebui sa finalizeze, cel tarziu saptamana viitoare, raportul de evaluare a activelor Astra Asigurari, astfel incat lichidatorul judiciar al asiguratorului, KPMG Restructuring, sa poata decide impreuna cu ASF daca este mai convenabil sa scoata la vanzare activele sau sa le lichideze, au declarat, pentru News.ro, reprezentantii KPMG.

"Acum este spre finalizare evaluarea portofoliului Astra, pentru ca decizia de vanzare se face pe baza unei analize. Practic, din aceasta evaluare ar trebui sa reiasa daca este mai bine sa se vanda activele sau sa se lichideze", au precizat oficialii KPMG.

Lichidatorul a contractat serviciile Deloitte pentru evaluarea activelor Astra Asigurari, iar raportul urmeaza sa fie finalizat cel mai tarziu saptamana viitoare.

In functie de rezultatele evaluarii, KPMG va propune ASF inceperea procesului de vanzare a activelor, care dureaza mai mult timp, sau va decide sa lase politele de asigurare sa se inchida la termen.

Cele mai multe polite sunt pe termen scurt, de un an, precum politele RCA si de locuinte, care se apropie de scadenta, avand in vedere ca societatea nu a mai subscris de la sfarsitul lunii august, cand ASF a propus intrarea in faliment si i-a retras dreptul de a incheia asigurari.

Astra mai avea la inceputul lunii martie circa 397.000 de contracte de asigurare valabile in portofoliu, din care jumatate reprezinta polite RCA, potrivit datelor KPMG.

"Dupa ce se ia decizia daca se vand, se iese la vanzare si chemi diversi investitori care ar putea sa vina. Atunci testezi interesul lor, daca sunt interesati pentru intreg business-ul, pentru bucati din business sau daca nu sunt interesati deloc", mai spun reprezentantii lichidatorului.

KPMG a trimis deja, intr-o prima etapa, un teaser catre circa 100 de potentiali investitori, care cuprindea o prezentare sumara a asiguratorului.

"Un investitor serios are nevoie sa faca un due-dilligence, sa intre intr-o camera de date, sa-i trimiti un «information memorandum», care are 100-200 de pagini. Inca nu suntem acolo, pentru ca inca testam nivelul de interes al pietei", au precizat oficialii KPMG.

Pe de alta parte, Tribunalul Bucuresti va analiza luni, 4 aprilie, contestatiile formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) impotriva raportului intocmit de KPMG asupra activitatii si situatiei privind cheltuielile la Astra Asigurari.

Lichidatorul a realizat raportul pentru perioada cuprinsa intre 3 decembrie 2015, cand Tribunalul Bucuresti a hotarat deschiderea falimentului asiguratorului, si sfarsitul lunii ianuarie, asa cum a dispus instanta, potrivit prevederilor legale.

FGA a contestat raportul la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, pe 19 februarie, iar ASF a inregistrat contestatia pe 29 februarie, ambele primind termen pentru 4 aprilie, la ora 9.00.

Potrivit ASF, raportul informeaza asupra unor activitati, precum mentinerea sau rezilierea unor contracte incheiate de Astra, pentru care KPMG trebuia sa obtina avizul autoritatii, insa nu a trimis solicitari in acest sens. Totodata, trebuia sa notifice toti asiguratii companiei, nu numai creditorii, privind situatia Astra, precum si drepturile si obligatiile pe care acestia le au in continuare.

"Sigur ca discutii exista (cu ASF - n.r.), pentru ca procesul este atat de complex si legislatia este atat de neclara, incat unele lucruri se fac pentru prima data. Si atunci trebuie destelenit terenul. De aceea avem multe discutii cu cei de la ASF. De exemplu, pot fi anulate politele RCA, da sau nu? Inca nu avem un raspuns in acest sens", au explicat reprezentantii KPMG.

Principalul creditor al Astra este Fondul de Garantare a Asiguratilor, care a preluat activitatea de avizare a daunelor si de plata a acestora in limita plafonului garantat de 100.000 de euro, insa nu poate efectua platile pana la o sentinta definitiva privind falimentul.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, pe 24 martie, termenul de judecata in procesul privind falimentul Astra pentru data de 28 aprilie, decizia judecatorilor fiind definitiva.
Dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis, pe 3 decembrie 2015, cererea ASF de intrare in faliment a Astra Asigurari, decizia a fost contestata la instanta superioara. Tot la acea data, instanta a numit KPMG Restructuring ca lichidator provizoriu al companiei.

Ulterior in decembrie, KPMG a anuntat ca va elabora o strategie de lichidare eficienta a patrimoniului, prin transfer de business al portofoliilor de asigurare si vanzarea individuala a celorlalte active.

"Avem ca prioritate elaborarea unei strategii de lichidare eficienta a patrimoniului, concentrata in principal pe analiza si valorificarea portofoliilor de asigurare in cadrul unor operatiuni de transfer de business si in subsidiar pe valorificarea celorlalte active prin vanzare individual”, se arata intr-un comunicat al KPMG Restructuring de la acea vreme.
FGA va gestiona in continuare dosarele de daune, pentru evenimentele produse dupa 4 martie, dupa ce ASF a respins solicitarea KPMG Restructuring de a le prelua.
Cand autoritatea a decis inceperea procedurilor de faliment la Astra, la sfarsitul lui august 2015, societatea avea 1,8 milioane de clienti, cu 2,5 milioane de polite. Acestea din urma au trecut in administrarea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), care a preluat si circa 57.000 dosare de dauna.

Astra s-a aflat anterior in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory.

The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Pe 25 martie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus sechestru asigurator pe actiuni si parti sociale detinute de Adamescu in mai multe firme, in valoare de peste 850 milioane de lei.

Adamescu este acuzat de fapte produse din functiile de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Astra si de administrator al The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider. In perioada 2011-2013, Adamescu a administrat in mod defectuos societatea de asigurari, ca presedinte CA, urmarind sa obtina avantaje personale sau in favoarea grupului de firme affiliate, potrivit procurorilor.

In dosar sunt vizate si alte persoane, printre care si fiul lui Dan Adamescu, precum si oameni din anturajul patronului Astra Asigurari.

Sursa foto: spectrumblue / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri