In functie de principalele taxe si impozite, situatia defalcata a sumelor colectate se prezinta astfel:

  • S-a colectat TVA in valoare de 14,30 miliarde de lei, cu 10% mai mult decat programul prevazut. In contextul rambursarilor de peste 3,4 miliarde de lei, incasarea TVA a fost cu doar 1,7% (aproximativ 245 milioane lei) mai mica decat in perioada similara a anului trecut, cand cota TVA aplicata operatiunilor comerciale interne si importurilor era cu 4 puncte procentuale mai mare.
  • Datorita cresterii cu 838,52 milioane lei a viramentelor operatorilor economici, colectarea impozitului pe profit a inregistrat o crestere cu 26%, la 3,94 miliarde de lei in 2016, fata de 3,12 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut, asigurandu-se astfel cu 19% mai mult decat programul stabilit.
  • In ceea ce priveste impozitul pe venit, s-au incasat 6,6 miliarde de lei, cu 216,3 milioane mai mult decat in 2015.
  • In domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, fata de incasarile din perioada analizata a anului precedent, accizele colectate au fost cu 8% mai mari, respectiv 6,22 miliarde de lei.

Astfel, la bugetul de stat s-au incasat 35,05 miliarde de lei, cu 7% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2015, si s-a asigurat cu 12% mai mult decat programul prevazut, noteaza ANAF.

La bugetul Fondului national unic pentru asigurari de sanatate s-au colectat 5,35 miliarde de lei, in crestere cu 4% fata de perioada similara a anului 2015, insa cu 2% mai putin decat programul stabilit. In acest buget sunt incluse contribuþia datorata pentru medicamentele finantate din bugetul Fondul national unic de asigurari de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii (taxa clawback).

Incasarile de 8,91 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat au inregistrat o crestere cu 1% fata de primul trimestru din 2015, insa cu 7% mai putin decat programul prevazut. Unul dintre factorii care au influentat negativ aceasta situatie il reprezinta cresterea volumului varsamintelor la fondul privat de pensii (Pilonul II), determinata de cresterea cotei de contributie la 5,1%, potrivit ANAF.

Bugetul asigurarilor sociale pentru somaj a fost asigurat conform programului prevazut de legile bugetare anuale si s-au colectat 456,3 milioane de lei, cu 14% mai mult decat in perioada similara a anului 2015.

Sursa foto: Mediafax Foto