Gothaer Asigurari a subscris anul trecut prime brute de aproximativ 82 de milioane de lei, in scadere cu pana la 3% raportat la 2014, principala cauza reprezentand-o incetarea subscrierilor pe segmentul asigurarilor de aviatie si revizuirea portofoliilor in contextul necesarului de capital alocat fiecarei linii, potrivit companiei. In acelasi timp, despagubirile platite de Gothaer Asigurari au insumat peste 43 milioane lei (cea mai mare dauna platita a fost de 2,8 mil. lei - pe segmentul asigurarilor de garantii).

"Am incetat subscrierile pe linia asigurarilor de aviatie, pentru ca aceasta necesita un capital semnificativ (expunerea catre reasiguratori - n.r.), capital pe care am decis sa il alocam altor forme de asigurare, mai performante. Daca eliminam din calcul segmentul aviatiei, observam in 2015 o crestere a primelor brute subscrise de 7% comparativ cu 2014 si un rezultat tehnic brut pozitiv de 22 milioane de lei, ceea ce este pentru noi un semn bun, tin and cont si de faptul ca intreaga piata non-RCA a avut o crestere de numai 1,2%. 2015 a fost un an de consolidare, in care a fost nevoie de multa atentie in procesul de subscriere si de o selectie prudenta a liniilor de asigurare ofertate si ca urmare a noilor standarde impuse de Solvency II", a declarat Anca Babaneata (foto), CEO al Gothaer Asigurari. Reasigurari.

Unul dintre cele mai importante conturi pe care Gothaer Asigurari le-a avut pe segmentul de aviatie in Romania a fost al tranportatorului aerian de stat Tarom, in valoare de cateva milioane de lei (sub forma de prime brute subscrise). Subscrierile realizate pe segmentul de aviatie erau de regula cedate integral in reasigurare, avand in vedere dimensiunea valorii conturilor, insa in cadrul regimului de solvabilitate Solvency II, subscrierea pe aviatie ar necesita "un capital semnificativ" pe care asiguratorul le-ar fi avut constituit in rezerve.

"Intreaga evolutie din anul trecut a stat sub semnul masurilor strategice care au fost necesare pentru alinierea la standardele regimului de Solvabilitate II. La acest nivel de dezvoltare, costurile de reasigurare, sunt inca impovaratoare. Prin urmare, rezultatul din reasigurare negativ s-a resimtit si in rezultatul tehnic net (in valoare de minus 26 mil. lei). Pentru a ajunge la break even volumul primelor brute subscrise ar trebui sa fie dublu", a mai spus Anca Babaneata.

Masurile operationale si de business intreprinse de Gothaer Asigurari in cursul anului 2015, sustinute de majorarile de capital efectuate de actionari, au vizat indeplinirea cerintelor de solvabilitate (SCR si MCR), solicitate de regimul de Solvabilitate II, intrat in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie anul curent, respectiv atingerea unei marje de solvabilitate de 120,7% pe Solvency II (raportat la SCR). Totodata, in anul 2015 compania a continuat consolidarea fluxurilor si a proceselor interne, cu focus si pe zona administrarii daunelor, ajungand astfel la o durata medie de plata a dosarelor de dauna, de la data depunerii ultimului document la data platii, de 4,7 zile pe segmentul CASCO, respectiv de 2,7 zile pe cel de locuinte.

Gothaer tinteste afaceri de peste 100 MIL. lei in 2016

Numarul de clienti ai Gothaer Asigurari a crescut cu aproape 10% la peste 79.000, in timp ce compania a inregistrat doar 3 petitii intemeiate, in scadere cu 2 petitii fata de anul 2014. In 2016, activitatea companiei continua sa se concentreze pe dezvoltare si rezultate tehnice. In 2016 Gothaer vizeaza o valoare a primelor brute subscrise de peste 100 milioane de lei si a numarului de clienti la peste 100.000.

"Numeroasele modificari legislative din ultima perioada influenteaza inevitabil activitatea companiilor de asigurari. Pentru noi, Solvency II reprezinta un cadru structurat, reglementat, in care vom continua sa ne urmarim obiectivele, sa tintim catre profitabilitate, asigurand astfel stabilitatea si garantia de a ne putea indeplini promisiunile asumate fata de clientii si partenerii nostri", a completat Anca Babaneata.

Cea mai mare despagubire platita in 2015 de Gothaer Asigurari este in valoare de 2,85 milioane lei pe segmentul Asigurarilor de Garantii, in timp ce, pe segmentul CASCO, cea mai mare despagubire atinge valoarea de 424.404 lei. Pe segmentul Property, cel mai mare dosar de dauna platit insumeaza 1,22 milioane lei. Gothaer Asigurari Reasigurari nu subscrie RCA, aceasta linie nefacand parte din planurile imediate de dezvoltare a companiei.

Grupul german Gothaer a intrat pe piata din Romania in octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurari. Ulterior, prin mai multe achizitii, grupul german a ajuns la o cota de 100% din capitalul subsidiarei din Romania, care se ridica la 54,4 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri