Principalele modificari propuse de ANAF Declaratiei 088 (pentru evaluarea intenției și a capacitații de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA) nu reprezinta simplificari semnificative ale formularului care a starnit o nemultumire masiva in mediul privat, intrucat presupun eliminarea unor intrebari la care ANAF detine deja raspunsul, schimbarile in sens pozitiv fiind ca veniturile asociatilor nu se mai declara precis, ci prin alegerea unui interval, in timp ce apostilarea documentelor este necesara doar in cazul in care exista risc fiscal, potrivit consultantului fiscal Cornel Grama.

"Desi pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro propunerea de eliminare sau simplificare reala a acestui formular a avut cele mai multe aprecieri si comentarii favorabile atat din mediul de afaceri cat si cel al profesionistilor contabili, consultanti fiscali, aceasta <<simplificare>> in fapt s-a redus la faptul ca acum nu mai sunt 20 de intrebari ci sunt 17", afirma consultantul.

Astfel ANAF a eliminat intrebarile 20 si 8, iar cea de la punctul 5 a fost comasata cu cea de la punctul 4.

  • Eliminarea intrebarii de la pct 20: Au mai fost depuse, pentru aceasta persoana impozabila, declaratii 088 pentru evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA?

Intrebare care oricum nu-si avea rostul pentru ca cine nu stie mai bine decat ANAF ce documente au in visteria lor

  • Eliminarea intrebarii referitoare la cazierul fiscal de la pct 8 : Exista asociati si/sau administratori*) care au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura contraventionala sau persoane impozabile*1) la care acestia detin calitatea de asociati si/sau administratori*2) care au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura contraventionala? DA NU Exista fapte de natura contraventionala inscrise in cazierul fiscal al persoanei impozabile analizate ? DA NU

O intrebare la care raspunsul era la un click distanta in serverele ANAF deci nu-si avea rostul

  • Si in cele din urma punctele 4 si 5 au fost comasate intr-unul singur devenind pct 4 ce le cuprinde pe ambele

Si cam asta a fost simplificarea Declaratiei 088 de catre ANAF, de la 20 intrebari la 17, mentioneaza Cornel Grama.

In plus, daca pana in prezent la pct 7b intrebarea referitoare la faptul daca au existat datorii la alte firme la care au fost asociati se bifa prin DA sau NU acum dupa "simplificare", trebuie sa faca un efort de memorie si sa incadreze in anumite transe cuantumul acestor datorii, deci nu mai e de ajuns un simpu DA sau NU.

"Si aici ma gandesc ca ANAF ar trebui sa aiba o evidenta a acestor sume nu sa il puna pe contribuabil sa scotoceasca prin memorie dupa sume de acum 5 ani. Era suficient sa bifeze ca pana acum daca a avut datorii sau nu si ANAF sa se ocupe de cautarea acelor date care se afla in posesia serverelor sale. In acest caz simplificarea formularului s-a facut prin complicare", a declarat consultantul fiscal din Cluj.

Anterior, intrebarea era formulata asa astfel: 7b "Exista asociati si/sau administratori*) care au detinut in ultimii 5 ani fiscali incheiati anterior depunerii prezentei declaratii, calitatea de asociat si/sau administrator*1) la persoane impozabile*2), care inregistrau obligatii fiscale restante*3) la bugetul general consolidat al statului, potrivit evidentei financiar contabile? DA NU“.

Acum, la punctul devenit 6b au fost introduse praguri/intervale prestabilite in interiorul carora sa se incadreze totalul obligatiilor fiscale principale restante inregistrate de catre persoanele impozabile la care actionarii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate au detinut in ultimii 5 ani fiscali anteriori depunerii declaratiei, calitatea de asociat/administrator/persoana fizica autorizata/titular intreprindere individuala/membru intreprindere familiala, astfel:

  • totalul obligatiilor fiscale principale restante este cuprins in intervalul 0 – 9.999 lei
  • totalul obligatiilor fiscale principale restante este cuprins in intervalul 10.000 – 99.999 lei
  • totalul obligatiilor fiscale principale restante este mai mare sau egal decat 100.000 lei

ANAF a reformulat, dar nu a schimbat fondul Declaratiei 088

In plus fata de reducerea numarului de intrebari, ANAF a reformulat texte care nu schimba nimic in fondul formularului, afirma Cornel Grama.

Exemple in acest sens:

10. text actual: Cu acordul acestora, puteti specifica datele de contact a 3 persoane din Romania care, la solicitarea organului fiscal, pot da relatii despre administratorul/ administratorii societatii.

Prin reformulare e asa: Specificati, cu acordul acestora, datele de contact a 3 persoane rezidente in Romania care, la solicitarea organului fiscal, pot da relatii despre administratorul/administratorii persoanei impozabile analizate.

11. text actual: Exista deschis/deschise in tara/strainatate cont/conturi bancare in numele persoanei impozabile, care sa fie active la data depunerii prezentei declaratii?

Noua varianta: Precizati daca exista deschise in tara/strainatate conturi bancare in numele persoanei impozabile, care sa fie active la data depunerii prezentei declaratii.

"Una din asa zisele <<imbunatatiri>> aduse acestei proceduri de inregistrare in scop de TVA cu care sa lauda ANAF, cum ca acest formular nu se va mai depune la schimbarea asociatior sau sediului social decat in urma unui risc fiscal ridicat rezultat in urma unei analize efectuate, in fapt exista si in prezent in sensul ca acest formular se depune in cazul schimbarii asociatilor sau sediului DOAR la solicitarea organelor fiscale, solicitare care era rezultatul evident a unei analize efectuate in vederea stabilirii riscului fiscal. Deci nimic nou sub soare!", a declarat Cornel Grama.

Modificarile pozitive aduse de ANAF sunt ca veniturile asociatilor nu se mai declara la leu, ca in prezent, ci prin alegerea unui interval in care s-ar incadra aceste sume, pentru confidentialitate, in timp ce apostilarea documentelor este necesara doar in cazul in care exista acel risc fiscal ridicat in urma analizei,

"In continuare punctajul (in functie de care se realizeaza analiza, n.r.) ramane secret, neadus la cunostinta contribuabilului, si lasa loc la interpretari si subiectivism in evaluarea acestuia in urma depunerii acestui formular", a spus consultantul.

Refuzul dreptului de inregistrare in scop de TVA pe acelasi motiv, ca persoana impozabila NU justifica intentia si NU are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA, "contravine Codului Fiscal (legea 227/2015 ) art 11 alin (11) cat si Jurisprudentei Curtii Europene de Justitie, atata timp cat nu se aduc elemente OBIECTIVE ca acel contribuabil va folosi acel cod de TVA in scop de frauda", a afirmat Cornel Grama.

Sursa foto: chingyunsong/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri