Impactul economic, mai degraba decat cel politic sau social, reprezinta cea mai mare ingrijorare pentru companiile de asigurari din Regatul Unit si Europa, daca Marea Britanie va alege sa paraseasca Uniunea Europeana in urma unui referendum in mai putin de doua saptamani.

Un vot pentru "Brexit" ar putea costa companiile de asigurari din Marea Britanie accesul direct la o piata unica de 500 de milioane de oameni. Negocieri complicate vor urma un pozitiv pentru iesirea din Uniunea Europeana. Astfel, asiguratorii britanici vor trebui sa faca fata incertitudinilor cu privire la regimul de reglementare Solvency II si accesul la pietele din afara Europei, printre multe altele, potrivit SNL Financial.

Piata asigurarilor din Marea Britanie a inregistrat prime brute subscrise in 2014 in valoare totala de 257,2 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din Europa, si reprezinta, de asemenea, un exportator deosebit de activ. Potrivit asociatiei asiguratorilor britanici, care se arata in favoarea ramanerii in UE, Marea Britanie subscrie cu 21 miliarde de lire mai multe asigurari si produse de economisire pe termen lung in alte natiuni UE decat in piata locala.

In ceea ce priveste segmentul asigurarilor de viata si alte produse de economisire pe termen lung, in perioada imediat urmatoare a unui vot favorabil Brexit, cea mai mare amenintare pe termen scurt, in opinia asiguratorilor, va fi reprezentata de impactul economic. Portofoliile de investitii ale asiguratorilor vor suferi cel mai probabil de pe urma unei deteriorari a pietelor financiare, a intrarii in default a obligatiunilor corporative si a majorarii riscurilor de credit.

De exemplu, Aviva Plc, un asigurator de viata din Marea Britanie, cu o expunere semnificativa in Uniunea Europeana, prin sibsidiare capitalizate independent in Franța, Polonia, Italia si alte state, a fost deosebit de vocala cu privire la pericolele financiare ale unui Brexit. Presedintele companiei, Adrian Montague, a declarat ca asiguratorul ar prefera sa "evite incertitudinea" unei "perturbari financiare grave pe termen scurt", in timp ce Euan Munro, CEO al Aviva Investors, avertiza in martie ca economia Marii Britanii va fi aruncata probabil in recesiune inainte de sfarsitul anului 2016, in cazul in care alegatorii britanici vor opta sa paraseasca UE.

In prezent, foarte multi asiguratori britanici, reglementati in Marea Britanie, au dreptul de a vinde produse in alte piete din UE, in cadrul regimului transfrontalier, dar multi aleg in schimb, sa opereze cu filiale pe deplin capitalizate pe continent. De asemenea, vor exista costuri suplimentare pentru a mentine accesul la piata unica europeana, prin obligatia de a respecta in continuare regimul Solvency II, intrat in vigoare la inceputul acestui an.

Sursa foto: shockfactor.de / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri