Posibilitate obtinerii unor castiguri de peste 100%, rapiditate in derularea tranzactiilor, putere de decizie mai mare asupra portofoliului de actiuni sau costuri mai reduse. Acestea sunt cateva dintre avantajele tranzactionarii online, care poate aduce Bursa in propriul camin
Sistemele de tranzactionare online au cunoscut o evolutie ascendenta in ultima perioada, cea mai buna dovada fiind numarul tot mai mare de investitori care aleg sa realizeze tranzactii bursiere din fata propriului calculator. Societatile de Servicii si Investitii Financiare (SSIF) au dezvoltat platforme online de tranzactionare, clientii pe care ii intermediaza pentru realizarea tranzactiilor bursiere avand si posibilitatea efectuarii directe a acestora, in timp real.

La serviciile de tranzactionari online apeleaza in general jucatori cu vechime pe bursa, care au mare incredere in deciziile proprii si care doresc sa speculeze eventualele cresteri de moment. Dar si cei neinitiati pot sa incerce, unele case de brokeraj practicand tarife accesibile oricui pentru derularea tranzactiilor pe Bursa.

In plus, fiecare client beneficiaza din partea SSIF-ului ales de rapoarte de tranzactionare, de analize bursiere, grafice si istorice ale tranzactiilor, avand practic toate informartiile necesare derularii unei investitii bursiere.

Se pot castiga bani si fara ajutorul unui broker, a declarat pentru Wall-Street presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, afirmatia acestuia fiind intarita de reprezentantul SSIF Broker SA, Octavian Rasnita: Daca investitorii au avut inspiratie sa faca tranzactii in momentul oportun, au putut castiga in ultimul an chiar si cu mult peste 100%. Totul depinde deci de abilitatea investitorului de a face cele mai bune alegeri.

Primii pasi

Pentru a putea realiza treanzactii pe Bursa (BVB, Rasdaq sau BMFS) trebuie sa aveti un cont deschis la una din casele de brokeraj activa pe piata respectiva. De asemenea, trebuie sa aveti si un cont deschis la o banca, pentru a realiza tranferurile de bani. Puteti realiza concomitent atat tranzactii prin intermediul unui broker cat si direct prin sistemele de tranzactionare online.

Pentru a deschide un cont se percepe o taxa de deschidere sau este ceruta o suma minima pentru deschiderea contului. Taxele si sumele variaza in functie de casa de brokeraj aleasa. Spre exemplu SSIF Broker percepe o taxa de deschidere de cont de noua lei, fiind peceput si un abonament lunar in valoare de 20 lei, insa doar clientilor care in cursul unei luni au de platit comisioane de tranzactionare mai mici decat aceasta suma.

Pentru deschiderea unui cont la Intercapital Invest (care opereaza sistemul de tranzactionare ktrade.ro) este necesara o suma minima de 3.500 de lei, acesta fiind de 2.000 lei in cazul Vanguard sau de 10.000 de lei in cazul casei de brokeraj Prime Transaction. Ultima dintre casele de brokeraj enumerate percepe si un abonament lunar de 15 lei, precum si o taxa de transfer actiuni catre Registru din contul de client, in valoare de sase lei.

Pentru fiecare tranzactie efectuata, se percepe un comision, acesta fiind de regula mai redus decat in cazul tranzactionarii clasice prin intermediul unui broker. SSIF Broker percepe un comision de 1,1% din fiecare tranzactie pentru un rulaj trimestrial mai mic de 20.000 de lei, comisionul scazand direct proportional cu cresterea valorii totale a tranzactiilor efectuate, pana la 0.7% pentru un rulaj de cuprins intre 500.000 si un milion de lei. SSIF Broker mai percepe si un leu pentru fiecare ordin de cumparare pe BVB si 1,5 lei pentru fiecare ordin de cumparare pe Radaq.

Prime Transaction percepe un comision de 1,2% din valoarea tranzactiilor pentru un rulaj de sub 100.000 lei si de 0,7% pentru un rulaj mai mare de 500.000 lei. Comisioanele Intercapital Invest sunt de 1,50% din tranzactie pentru un rulaj mai mic de 50.000 lei, de 1,20% pentru rulaj cuprins intre 50.000-100.000 lei si de 0,75% pentru un rulaj intre 100.000 si 300.000 lei, peste aceasta suma putandu-se negocia un procent preferential. Comisioanele pe tranzactie sunt singurele taxe percepute de Intercapital Invest.

Taxele si comisioanele nu ar trebui sa fie insa singurele elemente luate in calcul in momentul alegerii unui serviciu de tranzactionare online, documentatia oferita sau functiile serviciului fiind alte doua elemente care trebuie sa fie luate in seama.

Noi nu consideram ca pretul (comisionul) trebuie sa fie principalul criteriu de alegere a unui operator sau serviciu pe piata de capital. Comisioanele de tranzactionare au ajuns la nivele suficient de reduse incat o diferenta de 0,1% sa nu mai fie foarte importanta. Ceea ce conteaza in obtinerea performantei pe piata este, insa, calitatea serviciilor oferite: functiile si eficienta sistemului de tranzactionare online, calitatea brokerilor, utilitatea serviciilor de analiza. Daca as avea de ales intre un comision mai mic cu 0,1-0,2%, sau un castig mai mare cu 10-20-30%, atunci cu siguranta decizia este foarte simpla, a precizat Razvan Pasol.

Avantaje vs dezavantaje

Tranzactionarea online este preferata in general de investitorii cu experienta, care sunt atrasi de rapiditatea efectuarii tranzactiilor, avand putere de decizie mult mai mare asupra portofoliului personal. Ca profil, cea mai mare parte a utilizatorilor ktrade.ro sunt speculatori, ce isi lichideaza pozitiile in termen de cateva zile sau cateva saptamani, ne-a mai declarat presedintele Intercapital Invest. De asemenea, in functie de alegerea platformei de tranzactionare poate fi stabilit un prag de alerta despre evolutia pietei, programul de tranzactionare urmand sa va atentioneze atunci cand respectivele praguri sunt atinse pentru a putea lua imediat decizia efectuarii unor tranzactii.

In ceea ce priveste dezavantajele, lipsa asistentei un broker care sa ofere sfaturi legate de oportunitatea realizarii unor tranzactii poate adduce pierderi semnificative daca jucatorul nu este unul experimentat. Tocmai de aceea oficialii caselor de brokeraj recomanda incepatorilor familiarizarea cu bursa, citirea analizelor oferite si chiar creearea unui cont demonstrativ.

Le recomandam celor care nu au experienta in tranzactionarea pe bursa sa isi creeze un cont demo de tranzactionare, cont care va functiona la fel ca si contul de tranzactionare propriu zis, ordinele de tranzactionare executandu-se automat cand piata permite, ne-a mai declarat Octavian Rasnita, reprezentantul SSIF Broker.

Presedintele Intercapital Invest considera de asemenea ca este riscant pentru un jucator neinitiat sa se aventureze direct in tranzactionarile online. Primul sfat ar fi sa testeze mai intai performantele pietei de capital si ale serviciilor noastre. Un potential client poate verifica serviciile noastre accesand contul de test din cadrul sistemului de tranzactionare, pe cel demonstrativ din cadrul Intercapital Start, portofoliul nostru virtual de pe kmarket.ro sau rapoartele de analiza prezentate pe site, a precizat Razvan Pasol.

Ponturi

Expertii bursieri recomanda apelarea unui broker specializat si familiarizarea intre timp cu termenii de specialitate, cu mecanismele bursei si documentatiei puse la dispozitia clientilor pentru realizarea unei imagini de ansamblu asupra tranzactiilor bursiere.

Daca decizia este luata si doriti deja sa realizari singur tranzactii online, trebuie sa aveti pe langa o minima experienta si mult fler, pentru a specula cele mai bune momente. Octavian Rasnita remarca spre exemplu cresterile constante ale titlurilor SIF, BRD sau Rompetrol, ceea ce ar putea duce la o usoara corectie in urmatoarea perioada. Pe de alta parte, putem considera ca aceste titluri nu au atins inca maximele lor istorice, si ca nu ar avea nici un motiv sa scada, drept urmare zvonurile privind intrarea unor fonduri straine pe bursa ar putea fi adevarate si preturile titlurilor ar putea creste cu inca 15 25%, a explicat acesta.

Presedintele Intercapital Invest recomanda jucatorilor care nu detin cei aproape 1.000 de euro necesari deschiderii unui cont, fondurile de investitii distribuite de societatea de brokeraj: un fond monetar (Tezaur), un fond de obligatiuni (Orizont), un fond diversificat (Capital Plus) si un fond de actiuni (Intercapital). Referitor la strategia de investitii, pentru investitorii incepatori as recomanda o abordare diversificata, pe termen mediu sau lung, bazata pe actiunile solide listate la BVB. Suma minima ideala consider ca incepe de la 25.000 30.000 lei, a mai afirmat Razvan Pasol.

O piata in continua crestere

Sistemele de tranzactionare online au devenit tot mai folosite in ultimul an de un numar tot mai mare de investitori. Cresterea nivelului de informare al investitorilor cu privire la mecanismele pietei de capital, cresterea nivelului de trai si a numarului de conexiuni la Internet precum si popularizarea din ce in ce mai puternica a pietei in presa au dus la cresterea numarului de tranzactii, atat prin intermediul unui broker cat si prin sistemele de tranzactionare online.

In prezent se poate crea un cont de tranzactionare online de acasa. Tot de acasa din fata computerului se poate urmari evolutia bursei, se pot introduce ordine de tranzactionare, urmari situatia portofoliului de investitii. Tot de acasa se pot da ordine de retragere a sumelor de bani care sunt apoi transferate in contul bancar al investitorului, iar apoi se pot face eventual plati prin internet (in caz ca banca ofera astfel de servicii).Din aceste motive, numarul celor care tranzactioneaza online este in continua crestere, acest serviciu fiind de asemenea foarte util celor care locuiesc intr-o localitate mai mica in care nu exista nici o societate de brokeraj, precum si celor care calatoresc mult, a explicat reprezentantul SSIF Broker, Octavian Rasnita.

Sistemul de tranzactionare online ktrade a inregistrat in acest an o crestere de preste 100%, in acest moment inregistrandu-se 812 clienti, potrivit datelor Intercapital Invest. Procentul este in general in jurul a 15% din punct de vedere al valorii tranzactiilor. In luna septembrie 2006 procentul a fost de 14,7%, ne-a precizat Razvan Pasol. De asemenea, aproape toate serviciile Vanguard sunt servicii de informare si tranzactionare online, avand in acest moment un numar de 3763 de clienti inregistrati potrivit cifrelor comunicate de Corina State, Marketing Manager Vanguard.

In ceea ce priveste perioada urmatoare, exepertii estimeaza o crestere la fel de accelerata. Iar aceste estimari intrunesc toate premisele pentru a se adeveri, avand in vedere ca oricine poate deveni jucator pe Bursa din propriul fotoliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri