Legea darii in plata a dus la temperarea creditarii catre populatie, creditarea in lei s-a temperat fata de lunile anterioare, cu un avans de 2,3% fata de aprilie si de 33,7% in ultimul an, insa imprumuturile in lei acordate firmelor si populatiei au avansat in luna mai cu 1,6% fata de luna precedenta, pana la 117,6 miliarde de lei, conform datelor BNR

In perioada aprilie 2015-aprilie 2016, ritmul de crestere a creditelor in lei acordate populatiei a atins un varf de 35,5%.
In ansamblu, creditele acordate de catre banci populatiei si firmelor, in lei si in valuta, au avansat in luna mai cu 0,7% fata de aprilie si cu 2,4% comparativ cu mai 2015, pana la 217,89 miliarde lei (48,3 miliarde euro), conform News.ro

Ritmul anual de crestere a creditarii s-a temperat fata de perioada aprilie 2015-aprilie 2016, cand a fost de 3%, si a revenit la nivelul din februarie, arata datele BNR. Temperarea creditarii populatiei a avut loc in conditiile in care multi romani au preferat sa ia credite inainte de aplicarea Legii darii in plata, de la 13 mai.

Analistii estimau, de altfel, o contractie a creditarii dupa aplicarea legii, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare standard, din cauza cresterii riscurilor de neplata a ratelor. Cresterea creditarii a fost generata, si in luna mai, integral de componenta in lei, in conditiile in care imprumuturile in valuta au continuat sa scada rapid.

"Creditul in lei s-a majorat cu 1,6 la suta (1,3 la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 0,4 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 1,1 la suta)", se arata in comunicatul BNR.

Astfel, creditele in lei acordate populatiei au crescut in luna mai cu 2,3% fata de luna precedenta, pana la 58,5 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in lei acordate firmelor au avansat cu 0,9% in acelasi interval, pana la 59,1 miliarde lei.

Pe partea in valuta, imprumuturile acordate populatiei s-au contractat cu 1,2% in luna mai fata de aprilie, pana la echivalentul in lei a 50,9 miliarde lei, iar creditele in valuta acordate companiilor au urcat cu 0,4%, pana la echivalentul a 49,4 miliarde lei. In urma evolutiei, la finalul lunii mai, valoarea creditelor in lei a ajuns la 54% din valoarea totala a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, in timp ce creditele in valuta nu mai reprezinta decat 46%.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri