BNR se asteapta ca preturile sa ramana pe scadere mai mult timp: cand va reveni inflatia in terioriu pozitiv

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere semnificativa prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 0,6%, cat anticipa in raportul din luna mai, la minus 0,4%, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru finalul anului urmator, prognoza de inflatie a fost revizuita de asemenea in scadere, de la 2,7% la 2%.

Potrivit BNR, mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ se datoreaza efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016. Schimbarea prognozelor de inflatie a fost determinata si de factori externi, precum supraoferta de produse agroalimentare din Europa, ca urmare a embargoului impus de Rusia, dar si de impactul preturilor reduse la energie.

Rata anuala a inflatiei a urcat in luna iunie pana la -0,7%, de la -3,5% in luna mai. Evolutia a fost generata de eliminarea efectului scaderii TVA la alimente, din iunie 2015,cin conditiile in care preturile au scazut in iunie fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

BNR are, din 2015, o politaca de tintire a inflatiei, iar pentru 2016, tinta este de 2,5%, plus sau minus un punct procentual (1,5-3,5%). In prezent, rata anuala a inflatiei se situeaza cu mult sub tinta de inflatie.

Citeste si:
Cat de mult vor creste preturile in acest an, conform estimarilor BNR
Prognoza de inflatie a BNR,...

Iunie 2016 este prima luna din ultimul an in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata pentru alimente, de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015. In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
BNR-ul lui Isărescu a făcut profit 1,8 miliarde lei
Setari Cookie-uri