Cretu, Visa: Cash-ul, cel mai mare aliat al economiei subterane. Cum reducem evaziunea prin digitalizare

“Numerarul este cel mai important aliat al economiei subterane”, spune Catalin Cretu, director general Visa. “Cu cat mai putin cash, cu atat mai putina evaziune”, continua Dragos Doros, presedinte ANAF. Asadar, digitalizarea bancara are si acest beneficiu major pentru intreaga economie: sustine lupta impotriva evaziunii fiscale. Este un mesaj unitar al speakerilor conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Visa, Patria Bank si Euronovate.

“28% din PIB-ul economiei este in zona subterana, este o cifra pe care Romania nu si-o permite. Numerarul este cel mai important aliat al economiei subterane. Este important ca exista initiative care sa faciliteze introducerea POS-urilor in mediul rural, Visa are de 6 ani un program de educatie financiara inclusiv in mediul rural si, in 2013, am introdus o strategie de crestere a platilor electronice catre sectorul public”, a explicat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Si presedintele ANAF a subliniat ca scaderea platilor cu numerar ajuta in lupta continua impotriva evaziunii: “Cu cat mai putin cash, cu atat mai putina evaziune”, a declarat Doros.

In aceasta directie, ANAF pregateste o modificare pentru 1 ianuarie 2018: toate casele de marcat din Romania (aproximativ 1,3 milioane) vor fi contectate la un server ANAF, pentru a monitoriza functionarea si fiscalizarea in fiecare dintre unitatile dotate cu case de marcat.

Seful ANAF a mai subliniat ca desi legea cashback nu este o lege fiscala, nu este legata de plata de impozite, dar este un ajutor binevenit in diminuarea cantitatii de cash folosite in tranzactii. “O plata la POS este o plata fiscalizata aproape 100%”.

Citeste si:
Visa confirmă Google Pay în România și anunță 7 jucători cu care a...
Visa confirmă lansarea Google...

Si reprezentantul BNR prezent la conferinta este de acord ca utilizarea metodelor moderne de plata moderne ajuta semnificativ la reducerea evaziunii fiscale. "BNR nu are o implicare directa in promovarea instrumentelor electronice de plata, dar suntem alaturi de toate institutiile in demersul privind cresterea gradului de incluziune financiara", a declarat Ruxandra Avram, sef compartiment monitorizare a sistemelor de plata si decontare din cadrul Bancii Nationale.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri