“28% din PIB-ul economiei este in zona subterana, este o cifra pe care Romania nu si-o permite. Numerarul este cel mai important aliat al economiei subterane. Este important ca exista initiative care sa faciliteze introducerea POS-urilor in mediul rural, Visa are de 6 ani un program de educatie financiara inclusiv in mediul rural si, in 2013, am introdus o strategie de crestere a platilor electronice catre sectorul public”, a explicat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Si presedintele ANAF a subliniat ca scaderea platilor cu numerar ajuta in lupta continua impotriva evaziunii: “Cu cat mai putin cash, cu atat mai putina evaziune”, a declarat Doros.

In aceasta directie, ANAF pregateste o modificare pentru 1 ianuarie 2018: toate casele de marcat din Romania (aproximativ 1,3 milioane) vor fi contectate la un server ANAF, pentru a monitoriza functionarea si fiscalizarea in fiecare dintre unitatile dotate cu case de marcat.

Citeste si:

Seful ANAF a mai subliniat ca desi legea cashback nu este o lege fiscala, nu este legata de plata de impozite, dar este un ajutor binevenit in diminuarea cantitatii de cash folosite in tranzactii. “O plata la POS este o plata fiscalizata aproape 100%”.

Si reprezentantul BNR prezent la conferinta este de acord ca utilizarea metodelor moderne de plata moderne ajuta semnificativ la reducerea evaziunii fiscale. "BNR nu are o implicare directa in promovarea instrumentelor electronice de plata, dar suntem alaturi de toate institutiile in demersul privind cresterea gradului de incluziune financiara", a declarat Ruxandra Avram, sef compartiment monitorizare a sistemelor de plata si decontare din cadrul Bancii Nationale.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu