La 20 de ani de la emiterea primelor carduri, in Romania, putin peste o treime dintre persoanele din mediul rural utilizeaza servicii financiare de baza precum un cont bancar. Adultii din mediul urban mare si metropola au cont bancar in procent de 85%, in mediul urban mic 78% si doar 35% din rural, conform rezultatelor cercetarii de piata realizate de Brandberry la comanda NOCASH.

Aproape 9% din populatia oraselor mici si medii nu recunoaste diferenta dintre un card bancar si un alt tip de card, avand in vedere ca cei care declara ca detin card sunt cu aproape 9% mai multi in urban mic-mediu decat cei care au declarat ca au cont bancar. La nivel national media este de 2%.

Cum isi pastreaza romanii o evidenta a cheltuielilor zilnice: "Tin minte"

O proportie de aproximativ 50% dintre respondenti declara ca obisnuiesc sa pastreze o evidenta a cheltuielilor zilnice. Cand vine vorba despre modul in care acestia fac acest lucru, respondentii au raspun ca "tin minte".

Mediul rural, reticient in ceea priveste obtinerea unui nou card

Din cercetarile realizate, un sfert dintre cei care au declarat ca nu detin cont bancar spun ca au avut, dar din diverse motive au renuntat la el. Aceasta situatie este mai pronuntata pentru poplatia din mediul rural. Conform rezultatelor obtinute, 80% dintre cei care locuiesc in rural, si au avut card, nu doresc sa-si mai faca unul nou spre deosebire de 80% din urban, care vrea sa-si deschida un nou cont de card.

Anul 2015: numarul de tranzactii de plati la comercianti a depasit numarul tranzactiilor de retragere numarar la ATM-uri

Anul 2015 a consemnat depasirea unei bariere importante in comportamentul de plata al romanilor posesori de card. A fost pentru prima oara cand numarul de tranzactii de plati la comercianti a depasit numarul tranzactiilor de retragere numerar la ATM-uri.

Cercetarea de piata consemneaza faptul ca aceasta performanta s-a obtinut in conditiile in care doar unul din cinci posesori de card face plati. Asadar, 80% dintre cei care au card il folosesc preponderent pentru a retrage numerar si a face plati cu numerar, fata de doar 20% proportia celor care fac plati preponderent cu card.

O alta concluzie a cercetarii de piata este ca peste 50% dintre respondentii de la oras isi primesc salariul pe card, fata de doar 23% dintre cei de la sat. Cu toate acestea, 95% din populatie utilizeaza numerarul des si foarte des. Poate tocmai de aceea, in top 3 facilitati dorite de respondenti langa/in apropierea locuintei se regasesc: farmacia (36.6%), cabinetul medical (32,2%) si bancomatul (27,9%). Banca se afla abia pe locul 8. In acest context al facilitatilor de pe langa casa, foarte important este si faptul ca peste 50% din populatia rurala considera serviciul “cash back” folositor si foarte folositor.

O nota interesanta este apetitul in crestere al romanilor pentru comertul electronic. In primele noua luni din acest an, 20% dintre respondenti au facut cumparaturi din magazinele online romanesti si 6% din magazinele online din afara tarii.

„In urma cu 20 de ani aparea pe piata primul card bancar, emis sub sigla Visa, precum si primul bancomat de la care se puteau efectua retrageri de numerar. Astazi exista peste 15 milioane de carduri pe piata si mai mult de una din doua tranzactii pe un card Visa este o plata la comercianti, ceea ce reflecta progresul platilor electronice in Romania", a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa Europe.

“Ne bucuram sa sustinem proiectul ambitios al NoCash, prima radiografie a pietei locale de carduri de la formarea acesteia. Credem ca aceasta initiativa este utila pentru a releva amploarea avansului acestui segment pe parcursul ultimelor doua decenii, atat in termeni cantitativi, cat si calitativi." a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, Mastercard.

Ce se va intampla cu numerarul in viitor?

In ceea ce priveste viitorul, 23% dintre respondenti considera ca plata in numerar va inceta sa mai fie majoritara pentru cumparaturile uzuale intr-un interval de 5-10 ani in timp ce aproape 30% considera ca numerarul va ramane majoritar si nu va disparea niciodata.

Cu toate acestea, o proportie insemnata a respondentilor este foarte deschisa la nou. Concret, la intrebarea ”cu ce obiecte ati vrea sa puteti face plati?”, 42% dintre subiectii intervievati au declarat ca ar face plati cu telefonul mobil.

“Romanii au parcurs un drum lung dar saltul este semnificativ. In urma cu 20 de ani se soptea PIN-ul la ATM iar cardul era aruncat la cosul de chitante de langa bancomat dupa ce se facea retragerea. Astazi, milioane de romani fac plati online iar hipermarcheturile au inceput deja sa introduca posibilitatea de plata cu mobilul a cumparaturilor. La inceputul anilor 2000, tot ele au dat startul dezvoltarii pietei odata cu acceptarea la plata a cardurilor. Acum intram intr-o noua etapa: cea a platilor mobile, in care cardul “dispare” in smartphone”, a declarat Sergiu Cone, director general NO CASH Capital Consult.

Studiul a fost realizat in perioada 10-21 Octombrie 2016, prin interviuri fata-in-fata la domiciliul respondentilor (urban mare, mic, mediu si rural), pe un esantion de 1091 persoane selectat aleator cu pas statistic de 5, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste. Marja de eroare maximala este de ±2,9%, la un nivel de incredere de 95% si o distributie de 50% (marja de eroare scade pe masura ce rezultatul unei variabile este mai distantat de limita de distributie (de 50%). Esantionul a fost calibrat dupa datele oficiale ale Recensamantului Populatiei din 2011. Colectarea datelor s-a realizat in mod securizat, operatorii utilizand tablete cu soft dedicat, conectate la internet, cu trimitere criptata a datelor direct in serverele brandBerry.

Sursa foto: Alexandru Nika / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri