Datele statistice centralizate in cadrul Directiei Relatii cu Publicul si Petitii din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) arata ca, in ceea ce priveste respectarea drepturilor si a nevoilor financiare ale consumatorilor in 2016, cinci societati de asigurare si-au mentinut incadrarea in gradul de conformitate bun, o societate de asigurare si-a imbunatatit activitatea, dar se mentine la un grad de conformitate mediu privind ceilalti indicatori, in timp ce doua societati si-au pastrat incadrarea in gradul de conformitate redus.

Cei trei indicatori, care au fost creati dupa modele utilizate la nivel international, sunt:

 • Indicatorul petitii/contracte - Ip/contracte - exprima gradul de conformitate a produselor unei societati cu drepturile si nevoile financiare ale consumatorilor de asigurari;
 • Indicatorul petitii/daune avizate - Ip/daune - exprima gradul de indeplinire a obligatiilor societatii in activitatea de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna;
 • Indicatorul petitii favorabile/daune avizate - Ipf/daune - exprima gradul de conformitate a solutiilor adoptate in dosarele de dauna cu prevederile legale/contractuale.

Pe baza analizei acestor indicatori se poate realiza o clasificare a entitatilor supravegheate si/sau reglementate de catre ASF, in grade de conformare bune, medii si reduse, astfel:

 • Valorile indicatorilor sub nivelul de referinta al pietei de 100% denota un grad bun de conformitate;
 • Indicatorii cu valori intre 100% si 200% denota un grad mediu de conformitate;
 • Indicatorii cu valori peste 200% denota un grad scazut de conformitate.

Un procent cat mai mic al indicatorului respectiv arata un grad cat mai mare de conformitate. In urma centralizarii si analizarii indicatorilor pentru primele zece societati de asigurare care au inregistrat cele mai multe petitii la ASF, societati autorizate sa practice activitatea de asigurare in Romania, a rezultat urmatoarea situatie:

 • Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania si Groupama se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile fiind sub pragul de 50%:

- Allianz-Tiriac - Ip/c = 22%; Ip/d = 16%; Ipf/d = 9%
- Generali Romania - Ip/c = 40%; Ip/d = 28%; Ipf/d = 14%
- Groupama - Ip/c = 35%; Ip/d = 23%; Ipf/d = 10%

Citeste si:
Parchetul General ridică documente de la sediul City Insurance
Surse G4Media: Parchetul...
 • Omniasig VIG se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valorile Ip/d si Ipf/d fiind sub pragul de 50%:

- Ip/c = 68%; Ip/d = 39%; Ipf/d = 23%

 • Uniqa Asigurari se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toti indicatorii calculati, valoarea Ipf/d fiind sub pragul de 50%:

- Ip/c = 81%; Ip/d = 54%; Ipf/d = 40%

 • Euroins se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c si mediu pentru ceilalti doi indicatori:

- Ip/c = 83%; Ip/d = 162%; Ipf/d = 119%

 • Carpatica Asig s-a incadrat intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c si redus pentru Ip/d si Ipf/d, ceea ce arata faptul ca societatea a avut deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:

- Ip/c = 83%; Ip/d = 266%; Ipf/d = 286%

Citeste si:
Avocatul Poporului a deschis dosar pentru poluarea din Bucuresti
Avocatul Poporului a deschis...

ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.

 • Asirom VIG si City Insurance se incadreaza intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii, ceea ce arata ca societatile nu s-au preocupat indeajuns de respectarea drepturilor si nevoilor financiare ale consumatorilor sai, au deficiente in ceea ce priveste activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna si in ceea ce priveste conformitatea solutiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:

- Asirom VIG - Ip/c = 251%; Ip/d = 348%; Ipf/d = 371%
- City Insurance - Ip/c = 275%; Ip/d = 535%; Ipf/d = 668%

"Valorile rezultate cu privire la societatile Asirom VIG si City Insurance confirma situatiile de fapt constatate in cadrul controalelor efectuate in cursul anului 2016. Conducerile celor doua companii de asigurare au fost sanctionate de ASF, totodata stabilindu-se in sarcina acestora obligatia intocmirii unor planuri de masuri in vederea remedierii celor constatate. City Insurance este in procedura de supraveghere speciala pe baza de plan de redresare din aprilie 2016, dar masurile de recapitalizare nu au fost indeplinite. Asirom VIG a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care ii imbunatateste lichiditatea si solvabilitatea", arata ASF.

 • Forte Asigurari – Reasigurari S.A. s-a incadrat intr-un grad de conformare redus pentru toti indicatorii, valorile acestora fiind foarte mari comparativ cu valorile indicatorilor calculati pentru celelalte societati de asigurare:

- Ip/c = 2595%; Ip/d = 2465%; Ipf/d = 2813%.

Citeste si:
ASF publică proiectul privind noile norme ce vizează asigurările auto
ASF publică proiectul privind...

ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Forte Asigurari, ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.

Sursa foto: Vuk Vukmirovic / Shutterstock.com

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri