Masurile propuse in programul de guvernare atat in ceea ce priveste impozitul pe venit, cat si contributiile de asigurari sociale vor avea implicatii asupra veniturilor nete ale salariatilor si ale persoanelor care desfasoara activitati independente.

Monica Tariuc este Tax Manager Deloitte Romania

In functie de modul in care aceste propuneri se vor materializa in decizii – toate sau doar unele dintre ele (nu este exclusa nici renuntarea la intregul pachet avansat in discutia publica) - , impactul va fi, in mod evident, unul substantial diferit.

Pentru a vedea efectul in practica al propunerilor, am efectuat calcule estimative pornind de la informatiile disponibile public in acest moment. Astfel, am luat in considerare urmatoarele masuri propuse:

  • Rata cumulata a contributiilor de asigurari sociale pentru angajat si angajator va scadea cu 4,25 puncte procentuale (de la 39,25% in prezent, la 35% incepand cu 1 ianuarie 2018)
  • Impozitul pe venit va fi 10% fata de 16% in prezent, iar veniturile lunare de pana la 2.000 lei brut vor fi scutite de plata impozitului
  • Salariul brut va fi majorat cu 22,75 puncte procentuale pentru a fi mentinut costul total al angajatorului, ca urmare a transferului contributiilor exclusiv in sarcina angajatului

Calcule estimative - scenarii

Prima constatare ar fi ca venitul net al angajatului cu salariul mediu brut ar urma sa creasca cu 11,5% (circa 252 lei) daca aceste masuri s-ar aplica concomitent.

Topul salariilor in...
Citeste si: Ce salarii platesc Petrom, BRD si celalalte mari companii de pe bursa

Evident ca impactul difera in functie de valoarea venitului salarial. De exemplu, pentru un salariu brut minim de 2.000 lei (prevazut pentru anul 2018), castigul angajatului la venitul net ar fi de aproximativ 16,6%. Pentru un venit salarial de 5.000 lei, procentul ar scadea la 8%, iar pentru veniturile de peste 11.000, sub 5%.

Un alt scenariu ar fi plasarea contributiilor la angajat si scaderea cotei unice de la 16% la 10%, dar fara scutire pentru veniturile de pana la 2.000 lei brut. In aceste conditii, castigul la venitul net ar fi de 2% desi cotele ar scadea cumulat cu 10,25% (4,25% la contributii si 6% la impozit pe venit).

In schimb, daca s-ar renunta la scaderea ratei de impozitare a venitului la 0%, respectiv 10%, dar s-ar transfera contributiile in sarcina persoanei fizice, venitul salarial net ar scadea cu aproximativ 4,5%.

Cel mai dramatic scenariu pentru angajat ar fi acela in care:

Cat a castigat in 2018 Cosmin...
Citeste si: Ce salariu are cel mai tanar sef de companie de stat
  • nu se gaseste o solutie pentru a obliga intr-un cadru legislativ angajatorii din mediul privat sa creasca veniturile salariale ale angajatilor, iar acestia nu se vor conforma voluntar
  • cumulat cu renuntarea la modificarea cotei unice.

Intr-o astfel de situatie ipotetica, angajatul ar pierde 22% din venitul net (e.g. 486 lei la un venit brut de 3.131 lei).

Daca luam in considerare doar o eventuala imposibilitate de majorare a venitului salarial brut prin intermediul legislatiei (dar cu introducerea ratelor de impozit de 0%, respectiv 10%), pierderea la nivelul angajatului ar fi de 7,5% din venitul net.

Astfel, ramane de vazut care dintre modificarile propuse in Programul de guvernare vor fi implementate la 1 ianuarie si care nu pentru a putea calcula impactul efectiv, nu doar asupra angajatilor si a angajatorilor, ci si asupra Bugetului de stat, prin corelare directa.

Cum vor fi afectate activitatile independente

Pentru activitatile independente (profesii libere, persoane fizice autorizate etc), programul de guvernare prevede un regim fiscal mai favorabil incepand cu 1 ianuarie 2017.

Sperante pentru micii...
Citeste si: Sperante pentru micii investitori ametiti de impozite: anularea CASS

Pentru acestea ar urma sa se plateasca atat CAS, cat si CASS la nivelul venitului asigurat, fara a tine cont insa de dimensiunea veniturilor obtinute, ci prin aplicarea probabila a unui venit minim asigurat obligatoriu. Mai mult decat atat, persoana fizica autorizata va putea opta intre contributia la un fond de pensii privat sau de stat.

Daca se va impune un venit minim asigurat pentru activitati independente, asa cum exista in prezent (de exemplu 35% din salariul mediu pe economie etc), atunci la un venit lunar de 3.131 lei, costul persoanei fizice care desfasoara activitati independente de aproximativ 450 lei (fara a lua in calcul potentiale alte deduceri fiscale).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Detasarea salariatilor: Reglementari si obligatii noi pentru angajator